Radu Mazăre, CONDAMNARE DEFINITIVĂ de 5 ani în dosarul Polaris. Fostul deputat PSD Eduard Martin, ACHITAT după ce, la fond, primise 5 ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Radu Mazăre, condamnat în dosarul ”Polaris”
Radu Mazăre, condamnat în dosarul ”Polaris”
Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de ÎCCJ. 

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani închisoare cu executare pentru luare de mită şi conflict de interese în dosarul "Polaris", conform Agerpres. 

În martie 2019, Mazăre a primit o condamnare la instanţa de fond de 9 ani şi 10 luni de închisoare, pedeapsă scăzută în apel de Instanţa supremă la 5 ani, după ce judecătorii l-au achitat pe fostul primar pentru o parte din infracţiuni. 

Fostul deputat PSD Eduard Stelian Martin, ACHITAT în dosar. Primise inițial 5 ani de închisoare



În acelaşi dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită. Fostul deputat PSD Eduard Stelian Martin, patronul companiei Polaris, a fost achitat. Acesta primise la instanţa de fond o condamnare de 5 ani şi jumătate de închisoare.

În 20 mai 2019, Radu Mazăre a fost adus în România din Madagascar, în urma pedepsei definitive date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care fostul edil a fost acuzat de retrocedări ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Condamnarea îi fusese dată în 8 februarie, dar primarul plecase în Madagascar. A fost prins și adus în țară. Între timp, era vizat și-n alte dosare. Polaris a fost unul dintre acele dosare. La acel moment, el avea o condamnare de 9 ani și 10 luni în dosarul Polaris. Și nu era singura condamnare pe numele lui Radu Mazăre. Mai avea una de  6 ani şi 6 luni închisoare într-un dosar de abuz în serviciu. 

Astăzi, judecătorii l-au condamnat definitiv pe Radu Mazăre în dosarul Polaris. 

Acuzațiile DNA în dosarul Polaris

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel