Rachetele Patriot, ȚINTE când Rusia va ataca România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Contractul este evaluat la 800 milioane de dolari
Contractul este evaluat la 800 milioane de dolari
Presa din Federația Rusă lansează o ipoteză sumbră asupra rachetelor Patriot din România. Acestea reprezintă o țintă.

Rachetele Patriot achiziționate de România nu reprezintă un pericol pentru ruși pe timp de pace, dar, ”fără îndoială, vor fi considerate drept ținte” în cazul în care Rusia va ataca România, scrie presa de la Moscova.

”România a primit primul transport de rachete sol-aer Patriot. Se așteaptă ca Bucureștiul să achiziționeze un total de șapte sisteme Patriot, care vor îmbunătăți sistemul Aegis Ashore desfășurat de Statele Unite la Deveselu în 2015. România și alte țări din sud-estul Europei leagă procesul de reechipare de o amenințare care se presupune că se ridică de-a lungul flancului estic al NATO”, a scris luni Izvestia, citată de Tass.

România și Polonia, țări de tip „coloană vertebrală“

În general, România, ca și alte țări din Europa de Sud-Est, de exemplu, Bulgaria, au intensificat în mod activ cooperarea militară și tehnică cu Occidentul. Pe lângă reechiparea aliaților săi din Europa de Est și de Sud, SUA ar putea crește numărul propriilor contingente militare cu sediul acolo, mai arată sursa citată.

Konstantin Bogdanov, cercetător principal la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe din Rusia, consideră că implementarea sistemelor SUA Patriot în România și Polonia nu este surprinzătoare.

„Ambele state sunt țări coloană vertebrale, unde desfășurarea contingentelor militare NATO este planificată în caz de amenințare”, a declarat expertul pentru Izvestia.

În termeni politici, desfășurarea sistemelor defensive care nu subminează stabilitatea strategică nu creează probleme, a spus Bogdanov.

“Gama acestor sisteme de apărare aeriană în timp de pace nu creează dificultăți pentru armata rusă, inclusiv pentru cei de serviciu în apropiere de Crimeea. Fără îndoială, aceste armamente vor fi considerate drept ținte atunci când Rusia planifică ipotetice operațiuni în România”, a subliniat el.

 

Moscova este atentă în ceea ce privește rachetele Patriot

Potrivit lui Ilya Kramnik, expert la Consiliul pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, Moscova va răspunde probabil la poziționarea sistemelor Patriot SUA în România.

„Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate”, a subliniat el. “Probabil că se va acorda mai multă atenție capacităților aeriene ale Flotei Mării Negre și ale districtului militar sudic în ceea ce privește compensarea sistemelor de apărare aeriană”, a precizat Kramnik.

„Există anumite arme, de exemplu, rachete anti-radar concepute pentru a neutraliza sistemele de rachete și radarele”, potrivit Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel