Răceala comună ar putea avea un VACCIN. Un imunolog britanic spune ce virusuri sunt implicate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay
Un imunolog din Manchester a vorbit despre răceala comună și cât de aproape este știința de eradicarea ei.

Profesoara Sheena Cruickshank, imunolog la Universitatea din Manchester, a vorbit cu The Guardian despre posibilitatea unui vaccin împotriva răcelii comune. 

În mod normal se spune că nu există leac pentru răceala comună, dar, odată cu succesul vaccinului împotriva COVID-19, s-ar crea posibilitatea producerii unui vaccin și pentru răceală. 

„Răceala este doar un termen general pentru diferite virusuri ale căilor respiratorii superioare: adenovirusuri, coronavirusuri, parainfluenza și așa mai departe. Rinovirusurile sunt cea mai frecventă cauză, dar există aproximativ 160 de variante. Deci un vaccin care funcționează pe unul ar putea să nu funcționeze pe altul. Și sunt scumpe și complicate de făcut. O companie nu va finanța ceva care nu funcționează împotriva mai multor tulpini”, spune Cruickshank.

Vacanță pentru cercetare

„Este păcat că nu se consideră că merită finanțat. Știu că anii 60 au fost o perioadă grozavă pentru cercetarea răcelii. Nu voi uita niciodată despre un centru din Salisbury, unde, dacă aveau nevoie de voluntari, plasau reclame precum: „Vino să iei o vacanță gratuită la țară – trebuie doar să sufli în aceste pungi”. 

Nu, vaccinurile lor ar putea proteja doar pentru puțin timp împotriva unui anumit tip de virus. Dar astăzi suntem mult mai avansați. De exemplu, se lucrează la un vaccin împotriva răcelii care poate recunoaște mai multe tulpini de virus simultan. Este grupul Oxford care o face. Sunt în etapa de studii din faza a doua și este un vaccin intranazal”, a mai spus cercetătoarea. 

Punct țintit, punct lovit - cum pătrund virusurile în corp

„O mai bună înțelegere a modului în care virusul pătrunde în celule înseamnă că putem viza acel punct specific. Asta este ceea ce face vaccinul împotriva coronavirusului, vizează etapele de vârf, care este modul în care COVID-19 intră în corpul nostru. Pfizer și Moderna încearcă să facă același lucru pentru virușii obișnuiți ai răcelii”, a explicat Cruickshank

„Supraviețuitorii pandemiei de gripă din 1918 încă mai produceau anticorpi neutralizanți 80 de ani mai târziu. Numim asta o „memorie imunitară” – sistemul lor imunitar își amintește cum să lupte și produce ceea ce are nevoie pentru a îndepărta virusul. Dar nu vedem asta cu virușii care produc răceala. De fapt, datele sugerează că avem nevoie de foarte puțin pentru ca virusul să pătrundă și pentru a ne aminti cum să luptăm împotriva lui. Acesta ar putea fi motivul pentru care vedem acum simptome de răceală mai severe: blocajele au însemnat că nu am răcit pentru a ne reaminti. De asemenea, unii dintre acești viruși interferează cu memoria noastră imunitară”, a mai explicat imunologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel