R. Moldova, victima „teoriei haosului” pusă în scenă de omul lui Putin. Generalul Grecu: Totul e cusut cu ață albă de serviciile secrete
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
sursă foto: Kremlin via Pravda
sursă foto: Kremlin via Pravda
În această săptămână Republica Moldova a trecut prin situații dificile după ce pe partea cealaltă a Prutului au avut loc mai multe provocări în Transnistria separatistă, teritoriu unde încă se află trupe rusești de ocupație și care a fost scena unui război la începutul anilor 1990.

Totul a început după niște explozii la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria, urmate de prăbușirea a două turnuri radio și TV și de un împușcături la Colbasca, locul unde Federația Rusă deține tone de muniție, aici fiind cel mai mare depozit de muniție din Europa de Est.

Totul pare cusut cu ață albă, Chișinăul a negat orice implicare și a acuzat serviciile de informații rusești de tentative de destabilizare a regiunii, în timp ce Moscova acuză provocări din partea ucrainenilor.

General maior (r.) dr. Dan Grecu, prezent la emisiunea „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania, difuzată în fiecare vineri de la ora 11:00, a analizat așa-zisele „atacuri” din Transnistria. Și, așa cum a observat și generalul român, totul e cusut cu ață albă. Generalul (r.) Grecu amintește că în Transnistria nu mișcă nimic fără acordul FSB (fostul KGB) și GRU (serviciul militar de informații al Federației Ruse).

„Observăm că de aproape o săptămână cu totul „întâmplător” au apărut incidentele din Transnistria. Primul a fost „atacarea” sediului așa-zisului serviciu de informații al autoproclamatei republici, stat de altfel recunoscut doar de Abhazia, Osetia de Sud și o altă autoproclamată republică din spațiul ex-sovietic”, precizează generalul (r.) Dan Grecu.

„În primul rând trebuie să o spunem direct. În Transnistria nu se mișcă nimic fără știrea acestui serviciu, dar mai ales fără știrea părințiilor lui, FSB și GRU, serviciul civil și militar de la Kremlin. Refuz să cred că să cred că s-ar putea întâmpla ceva acolo fără știrea acestor servicii”, a continuat generalul român, care a analizat și incidentele.

„Imaginile vorbesc de la sine. Cei trei atacatori parchează, se cadrează pe imagine, aruncă trei rachete ne spun transnistrenii. În realitate se vede că e vorba de niște grenade cu aruncător montat probabil pe un pistol mitralieră AK-47. Ele sunt aruncate într-o direcție, apoi foarte liniștiți se urcă într-o mașină, nu îi identifică nimeni. Apoi au apărut imaginile cu exploziile. Eu le-am văzut. Două par a fi rezultatul unei acțiuni interioare, a treia se vede că zboară peretele. 

Dar cum Dumnezeule, un serviciu secret, fie el și al unei mici republici autoproclamate, nu are un om într-o clădire întreagă? Pentru că în niciun atac nu a existat vreun rănit. Nici măcar un ciob de sticlă sărit, un plasture, nimic”, a amintit ironic generalul (r.) Dan Grecu.

El a vorbit și de prăbușirea „bruscă” a celor două stații radio care e la fel, cusută cu ață albă.

Republica Moldova, în fața doctrinei Gherasimov sau teoria haosului

În contextul în care aceste provocări nu au avut efectul scontat de ruși, dar și în contextul în care Federația Rusă nu poate justifica narativul protecției populației civile rusofone din regiune pentru a interveni militar, așa cum a făcut în Ucraina, având în vedere că Republica Moldova chiar dacă nu recunoaște regiunea e deschisă la dialog cu Tiraspolul, Transnistria având inclusiv monedă proprie, se naște desigur întrebarea care e de fapt scopul acesto provocări.

Una din teorii se referă la factorul militar și vorbește de pregătirea unei intervenții militare a trupelor ruse din Transnistria în Ucraina vecină, unde ar putea face joncțiunea cu trupele ruse. Amintim că din Transnistria până la Odesa sunt doar aproximativ 60 de kilometri.

General (r.). Dan Grecu nu exclude acest scenariu, dar amintește că sunt câteva elemente nu îl fac foarte posibil. În primul rând în acest moment nu există o ofensivă rusă în zona Odesei. În al doilea rând, cu toate că există în Transnistria aproximativ 2.000 de militari ruși, care s-ar putea bucura de sprijinul a câtorva mii de miliții transnistrene, riscul de a ieși din regiune și a intra în Ucraina e mare, ei nefiind o forță covârșitoare. Cu toate că milițiile ar putea fi mobilizate în număr impresionant, acestea nu au capacitatea de luptă a unei armate convenționale. Un asemenea scenariu, al unui atac din Transnistria în Ucraina, ar avea sens doar în cazul unei ofensive majore ruse în regiune iar trupele din Transnistria ar avea rolul de a slăbi apărarea ucraineană.

Astfel, consideră generalul (r.) Grecu, provocările din Transnistria trebuie privite din perspectivă politică în primul rând, amintind că ele fac parte din celebra doctrină Gherasimov sau teoria haosului.

„Din punctul meu de vedere e vorba de cartoful fierbinte lăsat de pe vremea lui Gorbaciov, când Armata a 14-a a facilitat crearea acestei așa-zise republici. Nu știm încă pentru ce, puțin probabil în scop militar, dar în mod sigur în scop politic și în scopul de a răspunde vechii teorii a lui Gherasimov, teoria haosului sau doctrina Gherasimov”, a conchis generalul (r.) Dan Grecu.

Doctrina Gherasimov sau teoria haosului poartă numele lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Federației Ruse. În 2013, într-un articol publica în presa rusă, Valeri Gherasimov a indicat direcțiile strategice în cazul unei confruntări militare. Așa-zisa doctrină sau teoria haosului nu e o invenție nouă, e de fapt o conturare a viziunii ruse asupra abordării relației cu Occidentul. Gherasimov vorbește de fapt de un război hibrid. În articolul său din 2013 el scrie despre purtarea conflictelor militare fără ca războiul să fie declarat, folosirea mijloacelor de soft power sau de propagandă, ori importanța mijloacelor non-militare coroborate cu cele militare convenționale.

Puteți urmări integral emisiunea „Pe Plan Extern”, de la DefenseRomania, generalul (r.) Dan Grecu a discutat despre situația din Transnistria și armamentul pe care România l-ar putea trimite Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel