Putin vrea să iasă în 30 decembrie 2022, să anunțe că a refăcut Lumea Rusă, spune Iulian Chifu: ”Asta e ținta lui”. De ce a devenit Rusia ”bătăușul din sistem”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Consilierul de stat, Iulian Chifu
Consilierul de stat, Iulian Chifu
Consilierul de stat,Iulian Chifu a vorbit despre despre războiul din Ucraina și despre planurile președintelui rus, Vladimir Putin.

Emisiunea, transmisă de DCNews și DefenseRomania, l-a avut ca invitat pe consilierul de stat Iulian Chifu care a făcut o scurtă incursiune în istoria contemporană, plecând de la ultimul război care a afectat Europa și ajungând în prezent la războiul din Ucraina, catalogat de către consilier ca fiind drept ”o situație foarte complicată”.

”O situație foarte complicată: avem un război de agresiune. La capitolul acesta nu cred că există cineva care mai ridică semne de întrebare. Războiul reintră în Europa. Temele păcii și războiului nu le mai aveam din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După criza rachetelor 62 s-a negociat celebrul Helsinki 1-75 care a fost de fapt marea formulă de împăciuire și de așezare a structurii de securitate în Europa care prevedea că nu se pot modifica granițele, independența teritorială, suveranitatea statelor și cel de-al doilea pilon, respectarea drepturilor omului. Blocul sovietic, fost socialist pe vremea aceea, solicitase garantarea granițelor, iar de partea cealaltă blocul occidental a spus ok, garantăm granițele în limitele cerute și în niciun caz modificarea prin violență dar în contrapartidă respectați și voi drepturile omului. 

E o punere sub semnul întrebării a tuturor regulilor. Practic avem o Rusie a lui Putin la apus, care a devenit neo-imperială- uitați-vă la cele două discursuri făcute în iunie și septembrie 2021 care sunt oribile”, a declarat Consilierul de stat, Iulian Chifu. 

Vladimir Putin își dorește refacerea fostei URSS 

”Asta este ținta lui. Consideră în continuare că prăbușirea URSS a fost un moment de slăbiciune întâmplat în 1991. Un alt element simbolic la care Putin ține este acela că atacul s-a produs în noaptea în care s-a terminat sărbătoarea zilei armatei sovietice, 23 februarie. Și ce își dorea Vladimir Putin? Ca la 30 decembrie 2022, când se împlinesc 100 de ani de la fondarea Uniunii Sovietice, el să iasă în fața propriului popor și să anunțe că a refăcut, nu Uniunea Sovietică ci sub forma Lumii Ruse cum e noua teorie a reunirii teritoriilor locuite de ruși, vorbitori de limbă rusă, respectiv compatrioți. De fapt, Ucraina a însemnat o prăbușire a unui tip de prestigiu pe care îl mai avea Federația Rusă”, a declarat Iulian Chifu.

Rusia, marginalizată, a devenit ”bătăușul din sistem”

”Ce s-a întâmplat de fapt? Federația Rusă ajunsese cu PIB-ul egal cu al Spaniei  și intrase în spațiul puterilor regionale. Acum avem două mari puteri și niciuna nu este în Rusia: Statele Unite și China, ori Federația Rusă s-a trezit în postura în care era și marginalizată și izolată și în perspectiva viitoarei guvernanțe globale nu avea loc la masă. Motiv pentru care a devenit bătăușul din sistem, ăla care încurcă toate ițele”, a declarat Iulian Chifu, analistul de politică externă și consilierul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel