Data actualizării:
Data publicării:

Putin va face prima vizită într-o ţară membră a NATO de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 - Reuters

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Turcia pe 12 februarie şi se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri un oficial turc, citat de Reuters. 

Aceasta va fi prima vizită a lui Putin într-o ţară membră a NATO de când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022. Preşedintele rus şi-a limitat de atunci drastic deplasările internaţionale, mai ales după ce anul trecut, în luna martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său pentru deportarea unor copii ucraineni în Rusia.

Turcia nu este semnatară a Statutului de la Roma ce reglementează funcţionarea CPI, deci Putin poate călători în această ţară fără teama că ar putea fi arestat.

De când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Ankara a furnizat în acest timp echipamente militare Ucrainei şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a acesteia, în schimb s-a opus sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

Turcia încearcă în prezent să convingă Rusia să revină în înţelegerea care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur prin Marea Neagră.

Citește și - Erdogan vrea ca firmele turcești să reconstruiască Ucraina după război. Înțelegere cu Kievul

Turcia și Ucraina au semnat un acord care va permite firmelor de construcții turce să participe la reconstrucția infrastructurii ucrainene deteriorate în urma invaziei Rusiei, scrie Reuters.

Turcia împarte o frontieră maritimă cu Ucraina și cu Rusia în Marea Neagră și are relații bune cu ambele. Membră a NATO, Turcia a colaborat cu Organizația Națiunilor Unite pentru a negocia un acord pentru exportul sigur al cerealelor prin Marea Neagră. Aceasta se opune invaziei Rusiei, precum și sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Într-o întâlnire la Istanbul, ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat, ministrul Transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, și ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au semnat un document care stabilește parametrii pentru o "Forță de Muncă pentru Reconstrucția Turco-Ucraineană".

Bolat a declarat că cei trei miniștri au discutat rolul pe care Turcia "îl va avea în reconstrucția Ucrainei" și a adăugat că cele două țări vor folosi forță de muncă, care a fost formată în temeiul unui memorandum de înțelegere din 2022 privind reconstrucția Ucrainei, pentru a determina proiectele necesare în Ucraina și pentru a evalua condițiile de finanțare. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel