Putin: Tot grâul ajunge în UE. Îi voi cere lui Erdogan să limiteze fluxul către Europa
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin spune că îi va cere omologului turc să limiteze fluxul de grâu către Europa.

După reluarea exporturilor de grâne din Ucraina, care au fost duse doar în Uniunea Europeană, riscă să apară probleme enorme și dezastre umanitare, a precizat Vladimir Putin, care a deschis cea de-a șaptea ediție a Forumului Economic de Est de la Vladivostok, conform La Repubblica.

„Îi voi cere lui Erdogan să limiteze fluxul de grâu către UE”, a susținut președintele rus.

„Creșterea prețurilor pe piețele globale poate fi o adevărată tragedie pentru majoritatea țărilor sărace care se confruntă cu penurie de alimente, energie și alte bunuri vitale”, a spus el.

Șeful statului rus a dat cifre care subliniază pericolul problemei.

„Dacă în 2019, conform ONU, 135 de milioane de oameni din lume s-au confruntat cu o lipsă acută de alimente, acum numărul lor a crescut de 2,5 ori și se ridică la 345 de milioane de oameni”, a mai spus președintele Federației Ruse, conform TASS.

Putin: Occidentul este pe cale de a eşua, viitorul este în Asia

SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o 'operaţiune militară specială' în Ucraina, răspuns care - potrivit Kremlinului - echivalează cu o declaraţie de război. Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.

'Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor', a declarat Putin.

Potrivit preşedintelui rus, Occidentul încearcă să-şi impună lumii voinţa, dar că puterea sa este în declin, fiindcă originea creşterii mondiale se află acum în Asia. 'Schimbări ireversibile şi chiar tectonice au avut loc în relaţiile internaţionale', a declarat Putin.

Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală

'Rolul ţărilor şi regiunilor dinamice şi promiţătoare, în principal regiunea Asia-Pacific, a crescut considerabil', a adăugat el.

Rusia nu poate fi izolată, a susţinut totodată preşedintele rus, subliniind că Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală. Putin a declarat că Rusia vede mai multe oportunităţi de intrare pe pieţele din Orientul Mijlociu şi Iran, în urma impunerii de către Occident a unor sancţiuni severe ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina.

Referitor la impactul acestor sancţiuni asupra ţării sale, Vladimir Putin a spus că economia rusă se confruntă cu ceea ce el a numit drept agresiune financiară şi tehnologică din partea Occidentului, deşi a recunoscut că unele sectoare industriale şi regiuni întâmpină dificultăţi.

Putin a insistat că sancţiunile occidentale care îi vizează ţara reprezintă un pericol pentru întreaga lume şi şi-au demonstrat lipsa de viziune, în timp ce lume se îndreaptă spre Asia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel