Data publicării:

Putin se teme de o conspirație a generalilor. Președintele Rusiei ar vedea posibilitatea unei lovituri de stat

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Războiul din Ucraina, aflat acum la a patra lună, creează noi temeri în mintea președintelui Vladimir Putin.

După ce a distrus opoziția, mass-media independentă și a transformat mașina de propagandă de stat într-o putere fără precedent de la Uniunea Sovietică,  până în prezent, Putin a început să se teamă de generalii Statului Major, care ar putea să câștige popularitate și să nu i se supună, relatează publicația Meduza, citând surse apropiate ale Administrației Prezidențiale de la Moscova, potrivit The Moscow Times.

Potrivit unuia dintre ei, Putin „își amintește bine de anii 1990” și nu dorește să apară în țară un „al doilea general Lebed”, care a reușit să obțină aproape 15% din voturi la alegerile din 1996 și apoi să devină guvernatorul Teritoriul Krasnoyarsk.

Din cauza fricii lui Putin, televiziunea rusă și alte canale de mass-media controlate de guvern raportează cu întârziere acțiunile conducerii militare de vârf de pe front. 

Însăși componența comandamentului a fost ținută secretă timp de mai bine de trei luni, până când, în iunie, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a anunțat că grupările de la Centru sunt comandate de generalul colonel Alexander Lapin, iar gruparea de forțe de la Sud este comandată de generalul de armată Serghei Surovikin.

Lapin și Surovikin au stat în fruntea armatei în locul generalului colonel Andrei Serdyukov și a generalului de armată Alexander Dvornikov, care, la rândul lor, i-au înlocuit pe comandanții care au eșuat atacul de la Kiev din aprilie. Numele acelora sunt necunoscute.

Lapin a primit titlul de Erou al Rusiei după ce armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Lugansk din Ucraina. Decretul lui Putin spune că decorația a fost acordată pentru eroism, dar în ce a constat nu este indicat.

„Dacă vreun general era în mod constant la audiere, apărea adesea la știri și, inevitabil, devenea popular. Ar fi devenit autorul victoriilor. Nu știi niciodată ce ar putea însemna o asemenea popularitate în rândul celor care susțin războiul”, explică una dintre sursele publicației Meduza.

El își amintește că în anii 1990, generalii puteau avea un impact semnificativ asupra situației politice, folosindu-și faima ca resursă: „Acum un astfel de personaj ar putea [de exemplu] să declare: să mergem cu toată forța la Kiev. Sau invers - este timpul să ne gândim la lumea din jur. Mulți ar fi ascultat un general de luptă. Nimeni nu își dorește asta [la Kremlin]”.

Președintelui rus, Vladimir Putin, îi este „foarte teamă” că generalii care controlează armata în Ucraina vor câștiga popularitate și vor înceta să-i asculte ordinele.

Fiica lui Putin a ajuns să supravegheze un sector important de comerț al Kremlinului

Fiica cea mică a președintelui Vladimir Putin, Katerina Tikhonova, a fost desemnată să supravegheze programul de înlocuire al importurilor Rusiei, aflat în dificultate, la un grup de lobby de afaceri de top, a informat miercuri site-ul de știri RBC, citat de The Moscow Times.

Sancțiunile occidentale și părăsirea companiilor occidentale în urma invaziei Ucrainei a făcut ca Rusia să înregistreze un colaps al importurilor și se confruntă cu o penurie de bunuri cheie.

Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP) l-a numit pe directorul tehnic Tikhonova co-președinte al consiliului său de coordonare a înlocuirii importurilor, a informat RBC, citând documente care confirmă numirea.

Un purtător de cuvânt al RSPP, cel mai puternic grup de lobby de afaceri din Rusia, a confirmat numirea lui Tikhonova.

Noul consiliu, prezidat de șeful RSPP, Alexander Shokin, este însărcinat să elaboreze propuneri legislative, să creeze servicii digitale și să evidențieze cele mai bune practici în încercările Rusiei de a-și reduce dependența de mărfurile de fabricație străină.

Importurile rusești s-au prăbușit la un minim de două decenii în lunile de după invazia Ucrainei și de atunci au dat puține semne de redresare.

Banca Centrală a declarat anul trecut că aproape două treimi din întreprinderile rusești se bazează pe importuri. De la începutul atacului asupra Ucrainei din februarie, au existat rapoarte regulate despre lipsuri de aprovizionare.

Putin, care nu a confirmat sau negat niciodată că este tatăl lui Tihonova, a cerut oficialilor să intensifice înlocuirea importurilor la începutul acestui an. Dar el a mai spus că înlocuirea importurilor nu este „un panaceu”.

SUA și aliații săi au sancționat-o pe Tikhonova și pe sora ei, Maria Vorontsova, în aprilie, ca parte a răspunsului la invazia Rusiei în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel