Data publicării:

Putin pregătește o vizită în Coreea de Nord. Liderul Kremlinului ar vrea un acord în domeniul armamentului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin și-a manifestat intenția de a vizita Phenianul în curând, conform informațiilor furnizate duminică de presa de stat nord-coreeană KCNA, a anunțat Reuters. 

Putin a transmis mulțumiri liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru invitația la Phenian, în cadrul unei întâlniri cu ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui, care a efectuat o vizită oficială în Rusia săptămâna trecută, conform unui oficial al Ministerului de Externe citat de KCNA.

În cadrul discuțiilor, cei doi lideri au evidențiat sprijinul și solidaritatea de care a dat dovadă Coreea de Nord în contextul războiului din Ucraina. Putin și Kim Jong Un au exprimat, de asemenea, îngrijorări serioase cu privire la acțiunile „provocatoare” ale Statelor Unite și ale aliaților lor împotriva drepturilor suverane ale Phenianului. Prin urmare, au acceptat să coopereze în afaceri regionale, consolidând astfel parteneriatul dintre cele două țări.

Cooperarea viitoare dintre Phenian și Moscova va fi în deplină conformitate cu Carta ONU și cu celelalte legi internaționale, conform surselor oficiale. Vizitele recente ale unor înalți oficiali ruși în Coreea de Nord, inclusiv ministrul apărării și cel al afacerilor externe, au stârnit speculații privind posibile acorduri în domeniul armamentului, conform unor surse AFP.

Cu toate acestea, Occidentul a acuzat Coreea de Nord și Rusia că colaborează pentru a sprijini efortul de război al Rusiei în Ucraina. Statele Unite au emis acuzații referitoare la livrarea de arme de către nord-coreeni în Rusia. În luna ianuarie, Casa Albă a catalogat drept "o escaladare semnificativă și îngrijorătoare" acțiunile Coreei de Nord, care ar fi trimis în Rusia rachete balistice și lansatoare.

Totodată, Coreea de Sud a făcut publice acuzații conform cărora Coreea de Nord ar fi furnizat peste un milion de muniții pentru artilerie Rusiei, în schimbul informațiilor și asistenței privind tehnologia militară prin intermediul sateliților. În luna noiembrie, Coreea de Nord a reușit să plaseze pe orbită un dispozitiv de spionaj satelitar, fapt interpretat de Coreea de Sud drept implicarea Moscovei în acest demers.

Vizita iminentă a președintelui rus la Phenian indică consolidarea relațiilor bilaterale și preocuparea ambelor țări pentru presiunile internaționale, precum și intenția de a coopera în chestiuni regionale. Este de așteptat ca acest eveniment să aducă clarificări și să definească direcțiile viitoare ale colaborării dintre cele două state.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel