Urmărește emisiunea live
Putin numește distrugerea barajului Kahovka o „catastrofă umanitară și de mediu”, în timp ce Zelenski spune că e „un act de terorism rusesc”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin a numit distrugerea barajului Kahovka o „catastrofă”, în ciuda faptului că Moscova a fost acuzată de aruncarea în aer a acestuia.

Vladimir Putin a numit distrugerea barajului Kakhovka o „catastrofă de mediu și umanitară”, potrivit Kremlinului, scrie Sky News.

Președintele rus a făcut declarația în timpul unei convorbiri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, Erdogan a vorbit separat și cu Volodimir Zelensky, spunându-i că ar putea fi înființată o comisie internațională pentru a investiga prăbușirea barajului.

În timpul conversației, președintele ucrainean a calificat incidentul drept „un act de terorism rusesc” și a spus că „a predat o listă cu nevoile urgente ale Ucrainei de a elimina dezastrul”.

Ucraina avertizează că prăbușirea barajului ar putea transforma terenurile agricole în „deșert”

Distrugerea barajului Kakhovka ar putea transforma 500.000 de hectare de teren, rămas fără irigare, în „deșert”, a spus Ministerul Agriculturii de la Kiev.

Ucraina, un mare producător și exportator de cereale, a acuzat Moscova că a comis o crimă de război prin aruncarea în aer a barajului.

De cealaltă parte, Kremlinul dă vina pe Kiev pentru prăbușire.

„Distrugerea hidrocentralei Kahovka va duce la transformarea câmpurilor din sudul Ucrainei în deșerturi anul viitor”, a spus Ministerul Agriculturii.

Ucraina are 33 de milioane de hectare de teren agricol, conform Băncii Mondiale, deci aproape 2% din această suprafață ar putea fi amenințată.

Ministerul a declarat ieri că dezastrul va întrerupe alimentarea cu apă a 31 de sisteme de irigare din regiunile Dnipro, Herson și Zaporizhzhia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel