Data publicării:

Putin numește distrugerea barajului Kahovka o „catastrofă umanitară și de mediu”, în timp ce Zelenski spune că e „un act de terorism rusesc”

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a numit distrugerea barajului Kahovka o „catastrofă”, în ciuda faptului că Moscova a fost acuzată de aruncarea în aer a acestuia.

Vladimir Putin a numit distrugerea barajului Kakhovka o „catastrofă de mediu și umanitară”, potrivit Kremlinului, scrie Sky News.

Președintele rus a făcut declarația în timpul unei convorbiri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

De asemenea, Erdogan a vorbit separat și cu Volodimir Zelensky, spunându-i că ar putea fi înființată o comisie internațională pentru a investiga prăbușirea barajului.

În timpul conversației, președintele ucrainean a calificat incidentul drept „un act de terorism rusesc” și a spus că „a predat o listă cu nevoile urgente ale Ucrainei de a elimina dezastrul”.

Ucraina avertizează că prăbușirea barajului ar putea transforma terenurile agricole în „deșert”

Distrugerea barajului Kakhovka ar putea transforma 500.000 de hectare de teren, rămas fără irigare, în „deșert”, a spus Ministerul Agriculturii de la Kiev.

Ucraina, un mare producător și exportator de cereale, a acuzat Moscova că a comis o crimă de război prin aruncarea în aer a barajului.

De cealaltă parte, Kremlinul dă vina pe Kiev pentru prăbușire.

„Distrugerea hidrocentralei Kahovka va duce la transformarea câmpurilor din sudul Ucrainei în deșerturi anul viitor”, a spus Ministerul Agriculturii.

Ucraina are 33 de milioane de hectare de teren agricol, conform Băncii Mondiale, deci aproape 2% din această suprafață ar putea fi amenințată.

Ministerul a declarat ieri că dezastrul va întrerupe alimentarea cu apă a 31 de sisteme de irigare din regiunile Dnipro, Herson și Zaporizhzhia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel