Putin nu exclude furnizarea de arme nucleare către Phenian
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia ar putea furniza arme Coreei de Nord într-o mișcare pe care a sugerat-o ca fiind un răspuns în oglindă la înarmarea Ucrainei de către Occident. Putin a vorbit cu reporterii din Vietnam la o zi după ce a vizitat Coreea de Nord, care deține arme nucleare, și a semnat un acord de apărare reciprocă cu liderul acesteia, Kim Jong Un, scrie Reuters.

Țările occidentale au respins Coreea de Nord ca stat paria din cauza dezvoltării de rachete nucleare și balistice în ciuda sancțiunilor ONU și privesc cu îngrijorare legăturile tot mai strânse dintre Moscova și Phenian.

Putin a amenințat la începutul acestei luni că Rusia ar putea furniza arme adversarilor occidentali pentru că Occidentul furnizează Ucrainei arme de mare precizie și îi dă permisiunea de a le folosi asupra țintelor din Rusia. În cele mai recente comentarii ale sale, el a spus că Coreea de Nord ar putea fi unul dintre destinatarii armelor rusești.

"Am spus, inclusiv la Phenian, că ne rezervăm dreptul de a furniza arme altor regiuni ale lumii. Având în vedere acordurile noastre cu (Coreea de Nord), nu exclud nici acest lucru," a spus el.

Tratatul semnat de Putin și Kim miercuri obligă fiecare parte să ofere asistență militară imediată celeilalte în cazul unei agresiuni armate împotriva oricăreia dintre ele. Putin a spus că Moscova se aștepta ca legăturile sale cu Coreea de Nord să servească drept factor de descurajare pentru Occident, dar că nu era nevoie să folosească soldați nord-coreeni pentru războiul din Ucraina.

"În ceea ce privește posibilitatea de a folosi cumva capacitățile fiecăruia în conflictul din Ucraina, nu cerem nimănui acest lucru, nimeni nu ne-a oferit acest lucru, prin urmare nu este nevoie," a spus Putin.

Ucraina și Statele Unite spun că Coreea de Nord a furnizat deja Rusiei cantități semnificative de obuze de artilerie și rachete balistice, ceea ce Moscova și Phenian neagă.

Coreea de Nord, doctrină nucleară

Putin a spus că Coreea de Sud ar face o mare greșeală dacă ar decide să furnizeze arme Ucrainei și că Moscova ar răspunde unei astfel de mișcări într-un mod dureros pentru Seul. Acesta a vorbit după ce agenția de știri sud-coreeană Yonhap a spus că Seul va revizui posibilitatea de a furniza arme Ucrainei în lumina pactului de apărare reciprocă semnat de Putin și Kim cu o zi înainte.

Putin a dezvoltat, de asemenea, comentarii pe care le-a făcut la începutul acestei luni despre armele nucleare, spunând că Moscova se gândește la posibile schimbări în doctrina sa privind utilizarea acestora. Președintele rus a spus că acest lucru este determinat de schimbarea opiniilor asupra utilizării nucleare în rândul adversarilor Rusiei.

Doctrina actuală a Rusiei stipulează că ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat. De la începutul războiului din Ucraina, unii susținători dintre analiștii militari ruși au cerut ca Moscova să ia în considerare revizuirea acestei poziții și chiar să livreze un fel de atac nuclear care ar putea "trezi" adversarii săi din Occident. Putin a spus reporterilor că Rusia se gândește să-și schimbe doctrina pentru că potențialii săi inamici lucrează la "noi elemente" legate de scăderea pragului de utilizare nucleară.

"În special, se dezvoltă dispozitive nucleare explozive de putere extrem de mică. Și știm că există idei care circulă în cercurile de experți din Occident că astfel de mijloace de distrugere ar putea fi folosite," a spus el. Putin a mai spus că nu este "nimic deosebit de teribil" în legătură cu acest lucru, dar că Rusia trebuie să acorde atenție.

De la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina în februarie 2022, pe care o prezintă drept o operațiune militară specială pentru a asigura propria securitate a Rusiei, Putin a vorbit frecvent despre dimensiunea și puterea arsenalului nuclear al Rusiei și a avertizat Occidentul că riscă un conflict global dacă se implică mai profund în război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel