Putin face intervenții pe piața petrolului. Președintele rus va zbura în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită
Potrivit agenției de știri rusești Shot, citată de Reuters, președintele Rus, Vladimir Putin, va efectua o vizită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită în această săptămână, conform declarațiilor consilierului său, Yury Ushakov.
Această vizită survine acordului recent al grupului OPEC+, care include tăieri voluntare de producție a petrolului, totalizând aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, în toate cele trei țări.
Însă piețele au reacționat cu scepticism la acest acord, din cauza îndoielilor cu privire la implementarea integrală a tăierilor voluntare. Prețurile petrolului au înregistrat o scădere de 2% săptămâna trecută după anunț, și au continuat să scadă luni.
Vladimir Putin a călătorit rar în străinătate în ultimii ani, preferând vizite în principal în statele fostei Uniuni Sovietice. Ultima călătorie dincolo de aceste țări a fost în China, în luna octombrie.
Această vizită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită este considerată ca fiind semnificativă, deoarece vine într-un context în care piața petrolului se confruntă cu incertitudini și fluctuații, iar acordul recent al OPEC+ a ridicat îndoieli cu privire la implementarea sa și impactul asupra prețului petrolului pe plan internațional.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Rusia sfidează sancțiunile occidentale și vinde cea mai mare parte a petrolului peste plafonul de preț
Moscova a reușit să ocolească sancțiunile occidentale și să vândă cea mai mare parte a petrolului său cu mult peste plafonul de preț impus de 60 de dolari pe baril, a dezvăluit joi un oficial al guvernului rus, citat de Reuters.
În ciuda impunerii sancțiunilor occidentale, Rusia a demonstrat rezistență în capacitatea sa de a-și vinde produsele petroliere și gaze naturale, găsind canale alternative pentru a ocoli plafonul de preț și pentru a continua să genereze venituri din exporturile sale de energie.
Uniunea Europeană, țările G7 și Australia au introdus în comun plafonul de preț pentru petrolul rusesc în decembrie anul trecut, în încercarea de a limita capacitatea financiară a Rusiei de a susține conflictul în curs din Ucraina.
"Chiar și țările ostile recunosc că așa-numitul plafon de preț nu a funcționat. Peste 99% din petrol a fost tranzacționat cu mult peste limita de 60 de dolari per baril", a declarat Vladimir Furgalsky, un oficial al Ministerului rus al Energiei, în cadrul unei discuții la masa rotundă la camera superioară a parlamentului.
Imediat după implementarea plafonului de preț, Rusia a fost nevoită să reducă exporturile de petrol și produse petroliere din cauza dificultăților de a găsi suficiente nave pentru a transporta întreaga sa producție.
Cu toate acestea, Rusia a reușit ulterior să redirecționeze cea mai mare parte a exporturilor sale către transportatori interni sau străini care nu necesită acoperire de asigurare occidentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News