Putin e de părere că Rusia 'nu are niciun conflict cu societatea europeană'
Președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat din nou angajamentul pentru menținerea relațiilor cu Europa, în ciuda perioadelor dificile, în cadrul unui forum cultural desfășurat vineri la Sankt Petersburg.
Putin a subliniat faptul că Rusia nu intenționează să închidă "fereastra" către Europa și a evidențiat importanța dialogului continuu, respingând orice ipoteză de conflict direct cu societatea europeană.
"Avem condiții favorabile și nu restricționăm accesul către nimic. Nu avem conflicte cu societatea europeană", a declarat Putin, insistând asupra necesității menținerii dialogului și a cooperării constructive, chiar în contextul impunerii de sancțiuni economice din partea Uniunii Europene și altor state occidentale.
În contextul escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, Kremlinul susține că datele economice ale țării sunt pozitive și prognozează o creștere economică de peste 3% până la finalul anului, deși veridicitatea acestor afirmații rămâne greu de verificat.
Putin a subliniat că, deși există tensiuni cu elitele europene, Rusia dorește să continue colaborarea și dialogul, menținându-și angajamentul pentru a rămâne deschisă către Europa, în ciuda provocărilor actuale.
Aceste declarații intervin într-un context de relații tensionate între Rusia și statele occidentale, însă Putin insistă asupra importanței menținerii deschiderii către Europa, promovând astfel dialogul și cooperarea, în ciuda dificultăților actuale.
Săptămâna asta, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante și gaze petroliere lichide din Rusia și, de asemenea, să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat miercuri diplomații UE, potrivit Reuters.
Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, pe care cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene îl vor discuta vineri, conține și o interdicție privind tranzitul prin Rusia a mărfurilor și tehnologiilor care ar putea stimula capacitățile industriale ale țării, plus interdicții de import pentru o serie de metale.
Acordul asupra unui pachet final este de așteptat să dureze săptămâni, deoarece un acord va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state UE.
Propunerea include o interdicție a importurilor directe de diamante din Rusia de la 1 ianuarie 2024 și punerea în aplicare din martie a unui mecanism de trasabilitate care ar împiedica importurile de pietre prețioase rusești procesate în țări terțe, au spus sursele diplomatice ale UE.
Pentru a împiedica Rusia să-și extindă în continuare flota din umbră, Comisia UE a propus controale la exportul tancurilor, vechi și noi, către Rusia. Nu era clar dacă țările mari de transport maritim precum Grecia sau Cipru vor fi de acord.
Comisia a declara că pachetul va avea noi interdicții de import și export, acțiuni pentru înăsprirea plafonului prețului petrolului și pentru a contracara eludarea sancțiunilor UE și va viza actori din sectoarele armatei, apărării și IT ale Rusiei, precum și alți factori economici importanți. operatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News