Putin, după încetarea Tratatului INF: Rusia va fi constrânsă să producă noi rachete dacă SUA o vor face
Vladimir Putin a avertizat luni că Rusia 'va fi constrânsă' să producă noi rachete interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), cu rază scurtă şi medie de acţiune cu lansare de la sol, după ce Washingtonul şi Moscova s-au retras oficial la 2 august din acest document ce datează din 1987, informează AFP, Reuters şi TASS.
'Rusia va fi constrânsă să dezvolte rachete similare' cu cele ale SUA, a declarat preşedintele rus într-un comunicat, dând ordin ministerelor Apărării şi de Externe, precum şi serviciilor de informaţii ruse să urmărească 'cu atenţie' iniţiativele luate de Washington în acest domeniu.
Preşedintele rus a asigurat că acţiunile Moscovei vor avea un 'caracter exclusiv de reciprocitate' şi a acuzat Washingtonul că a recurs la un pretext 'inventat' pentru a se retrage din INF. 'Rusia este obligată să constate cu regret că retragerea unilaterală a SUA, sub un pretext inventat, din Tratatul privind rachetele cu rază medie şi scurtă de acţiune, ceea ce a dus la distrugerea unuia din documentele fundamentale în materie de control al armelor, a complicat în modul cel mai grav situaţia internaţională, a generat riscuri fundamentale pentru toţi. Subliniez, responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat revine în totalitate părţii americane', susţine preşedintele Putin în comunicatul citat de TASS.
În acelaşi timp, Vladimir Putin a lansat un apel către SUA, îndemnându-le la un 'dialog serios' pentru a 'evita haosul' după încetarea Tratatului INF la 2 august, avertizând împotriva unei 'curse nelimitate a înarmărilor'.
Vezi și: Încetarea Tratatului INF: Rusia propune un moratoriu privind desfăşurarea rachetelor cu rază intermediară
'Pentru a evita haosul în care nu există nicio regulă, limită sau lege, trebuie să reflectăm încă o dată la toate consecinţele periculoase posibile şi să începem un dialog serios, lipsit de ambiguitate', a invitat Putin Washingtonul într-un comunicat dat publicităţii de Kremlin.
'Rusia consideră că este necesar de a relua fără întârziere negocieri depline pentru a asigura securitatea şi stabilitatea strategică. Suntem pregătiţi pentru aceasta', a afirmat Putin, conform textului menţionat. Până la dezvoltarea unor noi sisteme de rachete, Rusia se va apăra împotriva ameninţărilor apărute după încetarea Tratatului INF cu mijloacele pe care le are deja la dispoziţie: rachete cu lansare aeriană 'X-101' şi 'Kinjal', cu lansare de pe mare 'Kalibr', precum şi cu sisteme de perspectivă, între care sistemul hipersonic 'Zircon', a afirmat preşedintele rus, insistând că Rusia nu va renunţa la angajamentele pe care şi le-a asumat unilateral.
Putin: Toate acţiunile vor avea un caracter de reciprocitate
'Toate acţiunile noastre vor avea exclusiv un caracter de reciprocitate, în oglindă. Aceasta se referă la dezvoltarea, fabricarea şi desfăşurarea de rachete cu lansare terestră cu rază scurtă şi medie de acţiune. Nu le vom instala în acele regiuni până când acolo nu vor fi amplasate rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune de fabricaţie americană', a subliniat Vladimir Putin.
SUA şi Rusia s-au retras oficial vineri din Tratatul INF, acuzându-se reciproc de încălcarea pactului semnat în 1987, care interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. SUA au acuzat Rusia de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete 9M729, care ar avea o rază de acţiune de peste 500 de km, în timp ce Moscova susţine că aceasta nu depăşeşte 480 de km şi deci nu încalcă pactul, acuzând la rândul său SUA pentru instalarea elementelor sistemului lor antirachetă în Europa. SUA şi NATO au atribuit vineri Rusiei responsabilitatea exclusivă pentru încetarea Tratatului INF, considerat cheia de boltă în materie de securitate în ultimele decenii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News