Putin aprobă cheltuieli record pentru apărare – o treime din bugetul Rusiei
Vladimir Putin a aprobat un buget record pentru apărare.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a aprobat un buget al apărării fără precedent, alocând o treime din cheltuielile totale ale guvernului, în contextul în care războiul din Ucraina consumă resurse de ambele părți, la aproape trei ani de la începutul conflictului.
Bugetul pentru 2025, publicat duminică, prevede alocarea a aproximativ 126 de miliarde de dolari (13,5 trilioane de ruble) pentru apărarea națională – echivalentul a 32,5% din cheltuielile guvernamentale.
Bugetul pentru apărare este cu aproximativ 28 de miliarde de dolari mai mare decât recordul anterior stabilit în acest an
Bugetul pentru apărare este cu aproximativ 28 de miliarde de dolari (trei trilioane de ruble) mai mare decât recordul anterior stabilit în acest an.
Noul buget pe trei ani prevede o ușoară reducere a cheltuielilor militare pentru 2026 și 2027. Parlamentarii din ambele camere ale legislativului rus au aprobat bugetul.
Războiul Rusiei în Ucraina este cel mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial. În prezent, Moscova înregistrează câștiguri în puncte-cheie de-a lungul liniilor frontului și se confruntă cu o contraofensivă în regiunea Kursk – locul singurului succes militar semnificativ al Kievului în acest an.
Însă războiul lent și epuizant – adesea numit un război de uzură, în care ambele părți încearcă să își slăbească adversarul – a consumat resursele ambelor țări.
Ucraina s-a aflat mereu în dezavantaj atât în ceea ce privește resursele materiale, cât și forța umană, deși a primit miliarde de dolari ajutor din partea aliaților săi occidentali. Rămâne de văzut cât de mult sprijin va continua să vină din partea Statelor Unite odată ce președintele ales Donald Trump va prelua mandatul.
Ultima dată când armata rusă a introdus o mobilizare parțială, sute de mii de bărbați au fugit din țară
Între timp, Rusia dispune de mai multe arme, mai multă muniție și un număr mai mare de oameni – însă presiunea asupra economiei și populației sale este în creștere.
Rusia și-a majorat semnificativ cheltuielile militare în ultimii doi ani, iar economia sa arată acum semne de suprasolicitare: inflația este ridicată, iar companiile se confruntă cu lipsa forței de muncă. Pentru a încerca să controleze situația, Banca Centrală a Rusiei a crescut rata dobânzii la 21% în luna octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.
Deși Rusia are o populație mult mai mare decât Ucraina, suferă pierderi semnificative pe câmpul de luptă, iar recrutarea de noi soldați reprezintă deja o problemă – ultima dată când armata rusă a introdus o mobilizare parțială, sute de mii de bărbați au fugit din țară.
Coreea de Nord a trimis recent un număr semnificativ de soldați pentru a ajuta Rusia pe linia frontului – președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în noiembrie că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni se aflau în regiunea Kursk.
O parte dintre armele Rusiei provin, de asemenea, din Coreea de Nord, acestea reprezentând aproape o treime din rachetele balistice lansate asupra Ucrainei în acest an, conform oficialilor apărării ucrainene și unei analize realizate de CNN asupra atacurilor.
Trupele nord-coreene ar putea sprijini temporar eforturile Rusiei – însă pierderile materiale ar putea fi mult mai greu de compensat, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News