Data publicării:

Putin amenință subtil Occidentul: Aproape toate forțele nucleare ale Rusiei au fost modernizate

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că 95% din forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost modernizate și că Forțele Aeriene tocmai au primit patru noi bombardiere nucleare supersonice capabile de transport nuclear, scrie Reuters.

Putin a făcut aceste comentarii într-un discurs înregistrat pentru a marca Ziua Anuală a Apărătorului Patriei din Rusia, care sărbătorește forțele armate, la o zi după ce a zburat cu un bombardier strategic modernizat Tu-160M capabil de transport nuclear.

În ajunul celei de-a doua aniversări a începutului războiului din Ucraina, liderul rus a lăudat soldații care luptă acolo în ceea ce el a numit o "operațiune militară specială", numindu-i eroi care se luptă pentru "adevăr și justiție".

El a depus, de asemenea, o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut, la poalele zidului Kremlinului, pentru a-i onora pe cei căzuți în luptă.

El și-a dedicat mare parte din discurs realizărilor complexului militar-industrial.

Mesajul său a fost că triada nucleară a Rusiei - capacitățile sale nucleare strategice terestre, maritime și aeriene - sunt actualizate, fiind în mod constant modernizate și în stare bună.

"Incorporând experiența noastră reală de luptă, vom continua să întărim Forțele Armate în orice fel posibil, inclusiv prin eforturi continue de reechipare și modernizare", a spus Putin.

"Astăzi, ponderea armelor și echipamentelor moderne în forțele nucleare strategice a atins deja 95%, în timp ce componenta navală a 'triadei nucleare' este aproape de 100%", a adăugat el.

Putin a declarat că Rusia a început producția în serie a noilor săgeți hipersonice Zircon și că noi sisteme de lovire, pe care nu le-a specificat, sunt testate.

Noi submarine strategice au fost adăugate flotei, iar patru avioane de bombardament Tu-160M capabile de transport nuclear, de tipul căruia care a zburat joi, tocmai au fost livrate forțelor armate.

"Următoarea etapă este dezvoltarea și producția în serie a modelelor promițătoare, introducerea tehnologiilor de inteligență artificială în sfera militară", a spus el.

Putin a afirmat frecvent că cea mai recentă generație de arme avansate a Rusiei nu are rival, dar unele dintre noile sale sisteme au întâmpinat întârzieri în testare și desfășurare.

Luna trecută, șeful companiei care produce racheta hipersonică Zircon a fost citat de media de stat spunând că punerea acesteia în funcțiune nu este "un proces rapid" și ar implica "o anumită cantitate de testare".

În cursul războiului din Ucraina, Putin a amintit în repetate rânduri Occidentului de capacitățile nucleare ale Rusiei.

Avionul în care a zburat joi este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă și poate zbura 12.000 km (7.500 mile) fără oprire pentru alimentare.

Putin l-a descris ca fiind nou și fiabil după un zbor demonstrativ de 30 de minute, pe care un reporter de televiziune de stat l-a numit "un eveniment unic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel