Putin a ridiculizat Ucraina la o conferinţă-maraton: Nu produce aproape nimic!
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat joi că pacea în Ucraina va veni doar atunci când Rusia 'îşi va atinge obiectivele', care nu s-au schimbat de la începutul campaniei militare din februarie 2022, transmite Reuters.
'Pacea va veni când Rusia îşi va atinge obiectivele', a spus şeful de la Kremlin la conferinţa de presă de la sfârşitul anului. Potrivit liderului rus, obiectivele declarate de Moscova înainte de începerea războiului 'nu s-au schimbat' şi implică în continuare 'demilitarizarea' şi 'denazificarea' Ucrainei şi garanţii privind 'statutul de neutralitate' al ţării vecine.
Putin a dat asigurări că în prezent Ucraina aproape că nu mai produce armament. 'Astăzi Ucraina nu produce aproape nimic. (...) Ei aduc totul din afară, gratis. Dar acest târg se poate termina într-o zi. Şi se pare că se termină', a adăugat el.
În ceea ce priveşte zvonurile despre un nou val de mobilizare în Rusia pentru a continua lupta în ţara vecină, Putin a dat asigurări că în acest moment 'nu există o astfel de nevoie'. El a amintit că, după mobilizarea parţială din septembrie 2022, când au fost recrutaţi aproximativ 300.000 de combatanţi, Rusia a lansat o campanie de atragere a soldaţilor contractuali şi şi-a extins rândurile cu aproape 500.000 de oameni.
'Atunci de ce o mobilizare? Astăzi nu mai este nevoie de aşa ceva', a spus preşedintele rus, care a adăugat că în fiecare zi în ţară se înscriu 1.500 de voluntari pentru a lupta în Ucraina.
Putin a dezvăluit totodată că armata rusă are 617.000 de militari dislocaţi în Ucraina, oferind pentru prima dată o estimare precisă a forţelor angajate în prezent în atacul asupra ţării vecine. 'Sunt 617.000 de oameni în zona ostilităţilor', a spus Putin în timpul marii sale conferinţe de presă televizate.
Dimpotrivă, Putin nu a dezvăluit pierderile suferite de ruşi de la începutul ofensivei ruse, la 24 februarie 2022, pe care Statele Unite le estimează la 315.000 de soldaţi răniţi sau ucişi. Putin a insistat totodată că Ucraina 'nu a obţinut nimic' în timpul 'marii sale contraofensive', începute în vară, şi că trupele ruse 'îşi îmbunătăţesc poziţiile' pe aproape toate liniile frontului. 'Inamicul a anunţat o mare contraofensivă. Nu au obţinut nimic nicăieri', a susţinut preşedintele rus.
El a insistat că Ucraina şi-a pierdut o parte din cele mai bune trupe ale sale în încercarea de a câştiga poziţii pe malul estic al Niprului, în regiunea Herson.
'Cred că este stupid şi iresponsabil din partea conducerii politice a ţării. Este o tragedie, cred, pentru ei', a afirmat preşedintele rus. Războiul din Gaza este o catastrofă incomparabilă cu ofensiva rusă din Ucraina, consideră Putin.
Putin a descris drept 'catastrofală' situaţia din Fâşia Gaza, bombardată de armata israeliană în cadrul ofensivei sale împotriva Hamas, exprimându-şi convingerea că nu poate fi comparată cu cea din Ucraina. 'Ceea ce se întâmplă (în Gaza) este o catastrofă', a declarat Putin.
'Uitaţi-vă la operaţiunea militară specială (în Ucraina) şi priviţi ce se întâmplă în Gaza şi vedeţi diferenţa. Nu există aşa ceva în Ucraina', a dat asigurări preşedintele rus. Rusia bombardează cu regularitate oraşe ucrainene, provocând morţi şi răniţi, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP.
Nu mai departe de noaptea de miercuri spre joi, Rusia a lansat un nou atac masiv cu drone asupra sudului Ucrainei, după ce cu o zi înainte a lovit Kievul folosind rachete, aminteşte France Presse. În timpul unui discurs adresat prin videoconferinţă participanţilor la summitul G20 la sfârşitul lunii noiembrie, Putin apreciase că orice război este o 'tragedie', dar acuzase Occidentul că arată o indignare selectivă şi l-a interpelat în legătură cu 'exterminarea civililor din Palestina'.
Putin: Rusia va restabili relaţiile cu Occidentul atunci când acesta va respecta alte ţări! Rusia va stabili relaţiile cu SUA şi cu Uniunea Europeană atunci când acestea vor învăţa să respecte alte ţări şi când vor opta pentru căutarea unor compromisuri în locul sancţiunilor, a anunţat Putin.
'Când încep să respecte alte persoane, alte ţări, când caută compromisuri în loc să încerce să-şi rezolve problemele prin sancţiuni sau acţiuni belicoase, atunci se vor pune bazele fundamentale pentru restabilirea relaţiilor', a spus el, adăugând că 'aceste condiţii nu sunt încă îndeplinite, dar suntem pregătiţi pentru asta'. Putin a insistat că restabilirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident 'nu depinde de noi, nu am fost noi cei care am stricat relaţiile'.
Liderul rus a subliniat că de zeci de ani Rusia s-a străduit să 'stabilească relaţii normale cu Ucraina', dar tocmai Occidentul a fost cel care a împins Kievul la 'lovitura de stat' din 2014. El a acuzat SUA că au cheltuit peste 5 miliarde de dolari pentru a destabiliza Ucraina şi a susţinut că UE închide ochii la această situaţie şi ţine isonul Washingtonului.
Şeful de la Kremlin afirmă că forţa economică a Rusiei îi permite să avanseze Putin a afirmat totodată că puterea economică nu doar că permite ţării sale să se simtă în siguranţă, ci şi să avanseze.
'Este suficient nu doar să te simţi în siguranţă, ci şi să mergi înainte', a spus Putin, răspunzând la o întrebare a moderatorului despre soliditatea economiei ruse. Preşedintele rus a subliniat că în acest an este aşteptată o creştere de 3,5% a produsului intern brut (PIB) al Rusiei.
'Este un indicator bun, declinul de anul trecut a fost recuperat', a spus el. Putin a subliniat că acest lucru a fost realizat datorită mai multor factori, printre care a menţionat consolidarea ridicată a societăţii ruse şi stabilitatea sistemului financiar şi economic al ţării.
'În cele din urmă, a fost o surpriză pentru aşa-zişii noştri parteneri şi, sincer, pentru mulţi dintre noi, că în deceniile precedente Rusia şi-a construit această marjă de forţă şi stabilitate', a spus el. Putin a adăugat că un alt factor care a condus la aceste rezultate a fost creşterea capacităţilor Forţelor Armate şi a forţelor de securitate ale ţării.
Aceasta este prima conferinţă de presă importantă a lui Putin de la declanşarea invaziei Moscovei în Ucraina, pe care Kremlinul a combinat-o anul acesta cu linia telefonică a preşedintelui în care şeful statului rus răspunde la întrebările concetăţenilor săi. În iunie 2021 au avut loc ultimele intervenţii de acest fel ale liderului rus, care a împlinit în octombrie 71 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News