Putin a început să piardă războiul? Generalul Cristian Barbu: Neputința lui Putin. Un coșmar pentru întreaga lume, dar și pentru ruși
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 03 oct 2022, 17:10
WhatsApp
Generalul Cristian Barbu a vorbit despre ultimele informații de pe frontul din Ucraina.

Generalul Cristian Barbu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă Vladimir Putin a început să piardă războiul, în contextul în care în ultimele săptămâni ucrainenii anunță tot mai multe victorii în zonele ocupate până acum de armata rusă.

"Neputința lui Putin nu s-a văzut în ultimele patru săptămâni, s-a văzut de acum 221 de zile, când, dacă ne aducem bine aminte, încercând să câștige un război în 24 de ore, l-a mutat în 48, pe urmă în 72 de ore și a ajuns în 222 de zile, toate arătând neputința armatei ruse și mai mult decât atât, neputința politicii Moscovei, a Kremlinului, pentru că în această perioadă puteau foarte bine să înțeleagă faptul că au pierdut războiul. Ceea ce fac de aici încolo sau fac în ultimele săptămâni, nu înseamnă altceva decât un coșmar pentru întreaga lume, dar și pentru ruși, să știți, nu numai pentru noi", a spus generalul Cristian Barbu.

Ce urmează?

Întrebat ce urmează, în contextul în care ucrainenii au reușit deja să recupereze o parte din teritorii (reprezentate cu culoarea galbenă în harta de mai jos) generalul Cristian Barbu a spus: "Urmează ca ceea ce se vede acum cu galben să se extindă. Ceea ce ați arătat mai devreme în partea Hersonului să capete un contur și mai pronunțat, iar partea ucraineană să aibă câștig de cauză în următoarele 3-4 săptămâni, atâta timp cât Rusia nu va reuși să înțeleagă care este taina acestui război, și nu cred că va reuși până la capăt pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta în favoarea ucrainenilor". 

Ucraina anunță eliberarea unei noi localități în regiunea Doneţk. Forţele Kievului înaintează şi în sud

Armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Torskoe în regiunea Doneţk (est), una dintre cele patru regiuni ocupate care au fost anexate de Rusia, potrivit EFE.

Un anunţ în acest sens a fost făcut la televiziunea publică de purtătorul de cuvânt al Grupului operativ est al forţelor armate ucrainene, Serhii Cerevatîi. El a precizat că armata continuă operaţiunile de stabilizare a situaţiei în zona Liman, un oraş important din această regiune, care a fost recucerit în weekend.

În zona oraşului Liman, a indicat Cerevatîi, forţele ucrainene capturează soldaţi ruşi care nu au reuşit să fugă şi încearcă să elimine minele de pe un teritoriu despre care a spus că 'este puternic minat'.

Armata rusă a suferit sâmbătă a doua înfrângere majoră în estul Ucrainei în mai puţin de o lună, retrăgându-se din bastionul prorus Liman (în regiunea Doneţk), la 24 de ore după ce Moscova a anexat ilegal această regiune împreună cu altele trei în estul şi sudul ţării.

Întrebat dacă într-adevăr a fost încercuit un număr mare de soldaţi ruşi în direcţia Liman, Cerevatîi a afirmat că "unii dintre ei au fost eliminaţi fizic, alţii au fost capturaţi, iar alţii au reuşit să plece în coloane sau în grupuri mici".

În legătură cu această retragere, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării declarase sâmbătă că, "din cauza riscului de a fi încercuite, forţele aliate (trupele regulate ale armatei ruse, cele ale miliţiilor proruse şi ale mercenarilor Wagner) au fost retrase din localitatea Liman pe poziţii mai avantajoase". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?