Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei. Liderii separatişti din Donbas cer recunoaşterea independenţei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Consiliul de Securitate, convocat de urgenţă pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina / Foto: Ministerul Apărării, Rusia
Consiliul de Securitate, convocat de urgenţă pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina / Foto: Ministerul Apărării, Rusia
Vladimir Putin a convocat o ședință extraordinară, în formulă extinsă, a Consiliului de Securitate a Rusiei, în care au fost atinse mai multe subiecte fierbinţi printre care şi tensiunile din Donbas. Reuniunea intervine pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina.

Putin a început săptămâna cu discuţii şi declaraţii în cadrul Consiliului de Securitate a Rusiei, în condițiile în care Kremlinul consideră situația din Ucraina ”extrem de tensionată”, iar FSB susține că un bombardament ucrainean a distrus un punct de graniță rusesc. Speranțele privind întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin, anunțată duminică de Emmanuel Macron, au intrat într-un con de umbră după ce Moscova a spus că este ”prematur” să se discute despre așa ceva. La Bruxelles, miniştrii de externe din UE s-au reunit pentru a discuta noi sancțiuni contra Belarusului dar și pachetul de represalii pregătit contra Rusiei, în caz de invazie.

Acordurile de la Minsk - "literă moartă"

Putin a declarat că îi va asculta pe membrii Consiliului în privinţa unei cereri care a apărut în urmă cu puţin timp şi anume, liderii celor două regiuni separatiste din Donbas au cerut preşedintelui Putin să le recunoască independenţa ceea ce, desigur, ar arunca în aer Acordurile de la Minsk. În privinţa Acordurilor de la Minsk, Putin este convins că nu vor fi implementate de ucrainieni. Mesajul preşedintelui rus a inclus şi declaraţia potrivit căreia Acordurile de la Minsk sunt, de fapt, "literă moartă", din moment ce provocările dinspre regiunile separatiste continuă cu bombardamente.

Reznikov: "Nu există niciun semn de retragere a forțelor ruse de la graniță"

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că nu există niciun semn de retragere a forțelor ruse de la graniță și că rebelii susținuți de Moscova continuă să bombardeze pozițiile ucrainene. Reznkov a spus că au fost înregistrate 14 atacuri, dintre care 13 cu arme interzise prin acordurile de la Minsk. Un soldat ucrainean a fost rănit. Potrivit acestuia, orice mișcare a Rusiei de recunoaștere a regiunilor separatiste din Donbas ar putea deschide calea Moscovei pentru a crea un pretext de invazie, ce ar putea fi prezentată de Moscova drept trimitere de forțe de menținere a păcii: ”Dacă mâine sau poimâine, ei [Rusia] recunosc aceste grupuri teroriste care își spun republici, vor încălca în mod direct integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Aceasta va fi deja o încălcare a normelor general recunoscute ale dreptului internațional, iar acest lucru va însemna că, de fapt, acesta este un pretext... pentru o potențială invazie, prin introducerea unui fel de forțe de menținere a păcii sau ceva de genul acesta” se arată într-un comunicat AFP, Interfax Ukraine.

Consilierul de securitate al preşedintelui Biden a declarat, în cursul zilei de azi, că informaţiile oferite de Serviciile Secrete arată că Rusia pregăteşte o intervenţie extrem de brutală, în timp ce Ministrul de Externe britanic spunea, după o întâlnire cu Secretarul General NATO,  că invazia este iminentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel