Putin ”a calculat greșit”. Scholz asigură sprijinul UE pentru Ucraina ”atât timp cât va fi necesar”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, despre sprijinul UE pentru Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri că Berlinul și aliații săi europeni vor rămâne fermi în sprijinul Ucrainei, chiar dacă membrii coaliției de guvernare din Germania se luptă aprig în privința ajutorului militar pentru țara aflată în conflict.

”Dacă președintele rus crede că trebuie doar să aștepte până la sfârșitul acestui război și că noi vom slăbi în sprijinul nostru, atunci a calculat greșit” a declarat Scholz în Parlamentul german, înaintea unui summit de două zile al liderilor UE la Bruxelles. ”Rusia nu este atât de puternică cum cred oamenii acum”, a mai transmis cancelarul german.

Scholz și-a folosit discursul pentru a semnala hotărârea la nivel european, promițând că Franța, Germania, Polonia și alte națiuni din UE vor ”sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”, asigurând în același timp că ”NATO nu va deveni parte a războiului”.

Liderii UE "nu vor accepta o pace dictată în detrimentul Ucrainei", a adăugat Scholz.

Cancelarul a mai spus că guvernele europene trebuie să colaboreze mai strâns pentru a achiziționa arme pentru Ucraina, inclusiv prin cumpărarea de arme din afara UE.

Dispută în coaliția de guvernare

Efortul lui Scholz de a semnala determinarea europeană vine în contextul în care membri ai coaliției de guvernare din Germania îl atacă pentru ceea ce ei consideră a fi eșecul cancelarului de a da dovadă de hotărâre atunci când vine vorba de sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina - în special refuzul lui Scholz de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune Taurus.

Lupta a devenit mai aprigă în ultimele zile în urma comentariilor lui Rolf Mützenich, deputat în Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz, care a cerut liderilor germani să ”se gândească la cum să înghețe” războiul din Ucraina.

Într-un interviu, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta comisiei de Apărare a Bundestagului și membră a Partidului Liber-Democrat, i-a răspuns lui Mützenich calificând comentariul drept: "o politică social-democrată de liniștire care nu ne-a dus niciodată nicăieri", informează POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel