Putem să mâncăm iarbă? Ce spun oamenii de știință
Vacile pot trăi fericite doar cu iarbă, dar oamenii ar putea?
Ei bine, există câteva motive bune pentru care nu ar trebui să mănânci iarbă. Practic, iarba nu este toxică, dar are o valoare nutritivă mică sau deloc pentru oameni, pe când pentru animale are o cu totul altă însemnătate nutriţională. Motivul pentru care nu este înțelept să avem o dietă pe bază de gazon este că iarba conține o concentrație mare de compuși care sunt greu de digerat pentru noi. Aceasta include lucruri precum lignina și celuloza, polimeri organici care ajută la formarea pereților celulelor vegetale. Lignina este deosebit de problematică, acționând ca o componentă dură care conferă plantelor textura lor lemnoasă – iar iarba este plină de ea, avertizează publicaţia Science.
Deși există unele dovezi că intestinul nostru conține bacterii care pot descompune lignina, sistemul nostru digestiv nu este plin de enzime care o pot descompune în totalitate. De asemenea, oamenii nu pot digera corect celuloza. În loc să fie descompusă în intestine, trece, pur și simplu, sub formă de fibre alimentare insolubile care ajută la structura fecalelor noastre.
Cât de toxică este iarba pentru om?
Fructele și legumele pe care le consumăm conțin și celuloză, și lignină, dar au concentrații care sunt mult mai ușor de gestionat pentru sistemul nostru digestiv. De exemplu, iarba de gazon este compusă în mare parte din apă și lignină. Prin comparație, doar 1 până la 2 la sută dintr-un morcov este compus din fibre alimentare, și anume celuloză, restul fiind apă și carbohidrați, dintre care majoritatea le putem digera.
Cu toate acestea, anumite animale precum vacile, caprele, oile și girafele sunt capabile să descompună iarba, datorită unui proces numit ruminanție și a celebrului lor stomac cu mai multe compartimente. În prima parte a acestor sisteme digestive, mâncarea lor ierboasă este mestecată, înghițită și reînghițită în mod repetat. Acest lucru le permite animalelor să mestece iarba mai complet, ceea ce îmbunătățește digestia. Iarba mestecată intens va intra apoi într-un sistem complex al stomacului cu mai multe camere, fiecare compartiment având propriile caracteristici și funcții care pot descompune iarba datorită bacteriilor care trăiesc în mod natural în primul lor stomac.
Noi și multor alte animale, totuși, ne lipsesc aceste stomacuri complexe. Consumul de iarbă vă poate deteriora și dinții. Deci, în concluzie, puteți mânca iarbă dacă doriți, dar cel mai probabil va avea ca rezultat un stomac deranjat, dinți stricați și, în cele din urmă, malnutriție. Vă sugerăm să rămâneți la legume.
De ce nu e bine să mănânci în picioare
Mâncatul în picioare predispune la mai multe riscuri, potrivit specialiştilor din domeniul sănătăţii. Acest lucru îngreunează digestia. Iată ce ţi se poate întâmpla dacă obişnuieşti să mănânci în picioare. În trecut mâncatul pe stradă era considerat un comportament lipsit de curtoazie. ,,Să mănânci pe stradă presupune să nu te speli pe mâini’’, spune dr. Rubin Munteanu, medic primar în chirurgia obezităţii, pentru Unica. În plus, acest ,,a mânca orice, oricând’’ poate predispune către obezitate, mai accentuează doctorul. "Nu este recomandat să mâncăm în picioare nici din raţiuni anatomice. Stomacul este poziţionat în cavitatea adominală foarte sus şi e legat de diafragmă – membrana care separă cutia toracică de cea abdominala, prin ligamente. În momentul în care se umple, stomacul trage în jos ligamentele. E o chestiune de ordin fizic. Dacă mâncăm aşezaţi la masă, nu provocăm tensionarea ligamentelor şi uşurăm digestia", mai explică dr. Rubin Munteanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News