Data publicării:

Punga şi plicul ar putea fi interzise în campania electorală

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
punga
punga

Modificarea legii electorale, la capitolul mită electorală, a trecut de Senat şi se află în analiză la Camera Deputaţilor. Intrarea în vigoare a legii ar putea schimba cursul campaniei pentru parlamentare, pentru că partidele îşi pierd una dintre armele principale: punga cu alimente. Legea va preveni episoade cum a fost cel de la Prahova, când Roberta Anastase a alimentat sediul PDL asemeni unul supermarket.

"Legea este în Comisia pentru Administraţie de la Camera Deputaţilor. Dacă domnul Preda este aşa de interesat să o caute acolo şi să ştie că din partea USL are tot sprijinul să grăbim adoptarea. Legea prevede clar eliminarea pungilor electorale, mita sau alte foloase materiale. Se pot oferi obiecte cu însemne electorale pixuri, fulare, tricouri, afişe. Astea sunt normale. Dar cei care sunt prinşi cu punga sau cu banii sunt sancţionabili", a explicat pentru DeCe News Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat.

Legea ar trebui să împiedice partidele să urmeze modelul folosit de Roberta Anastase. "Lista, sosită la noi pe surse, este reală cel puțin în parte, mai multe numere de facturi de la firmele care apar acolo fiind deja confirmate pentru noi de către agenții economici nemulțumiți că nu și-au luat banii. La PDL au ajuns pate, cozonac, bere, pui, pulpe, vin, cafea, mălai, pește, orez, ulei, ficat, pipote sau alte produse", scrie altphel.ro.

Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu consideră că simpla adoptare a legii nu va schimba nimic. "Nu actul legislativ este important, ci aplicarea lui. Nu avem, din păcate, o asemenea forţă civică pentru a supraveghea totul. Cred că în acest moment, după acţiunea în forţă a Parchetului, ar fi nimerită o campanie socială de responsabilizare a populaţiei. Cred că ar avea impact. Situaţia se va îmbunătăţi abia în momentul în care oamenii vor avea o stare materială mai bună. În acest caz nu vor mai putea fi cumpăraţi cu o pungă cu ulei şi zahăr", a explicat Pârvulescu.

Cine pierde şi cine câştigă?

Adoptarea acestei legi va lăsa partidele fără un instrument important în lupta electorală. "Eu cred că dezavantajaţi vor fi toţi cei care dau astfel de chestiuni", a spus Toni Greblă.

Cristian Pârvulescu a explicat că dezavantajul va fi mai mare pentru partidele cu un scor mai slab. "Vor fi implicate şi partidele, dar să nu uităm că fiecare om are interesul personal. Se va aplica acelaşi sistem din 2008 cu redistribuirea. Fiecare candidat va trage spre 50%, doar aşa poate fi sigur de prezenţa în Parlament. Dacă se vede sub acest scor va încerca toate căile posibile. Nimeni nu riscă să investească şi să piardă la redistribuire", a mai explicat Pârvulescu.

În situaţia descrisă de Cristian Pârvulescu s-ar putea afla candidaţii PDL şi cei ai PP-DD. Conform sondajelor USL ar putea lua peste 50% dintre mandate. Candidaţii PDL şi PP-DD vin din urmă şi trebuie să recupereze decalajul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel