Data publicării:

Pumnal vechi de aproape 2.000 de ani, descoperit de arheologii din Danemarca

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Facebook @Museum Odense
FOTO: Facebook @Museum Odense
Un pumnal mic, cu înscrisuri runice, a fost descoperit de arheologii din Danemarca.

Arheologii danezi au descoperit un pumnal vechi de aproape 2.000 de ani, inscripționat cu simboluri runice, a anunțat un muzeu din orașul Odense (centru), care descrie descoperirea drept semnificativă pentru înțelegerea istoriei umane a regiunii, notează DPA, citat de Agerpres.

Astfel, potrivit sursei menționate, inscripția este ”complet unică” și poate fi datată în jurul anului 150, a indicat luni Museum Odense.

Rune din această perioadă au mai fost descoperite doar o singură dată, în 1865, la situl Vimose, aflat la vest de Odense.

”Runele de pe pumnal aparțin celei mai vechi scrieri runice cunoscute și, prin urmare, noua descoperire este o parte foarte importantă a înțelegerii și interpretării celei mai vechi utilizări a scrisului în Danemarca și în regiunea nordică”, a precizat muzeul într-un comunicat.

Pumnalul, expus de luna viitoare 

Scrierea runică a fost folosită de triburile germanice și este cea mai veche formă de scriere din Scandinavia. Aceasta a fost folosită pe scară largă de la început de-a lungul Epocii Vikinge până la sfârșitul Evului Mediu.

Pumnalul a fost găsit sub rămăşiţele unei urne într-un mic sit funerar la est de Odense. Cuvântul ”hirila” era gravat pe lamă, însemnând ”sabie mică” în limba nordică.

Este imposibil de spus dacă acesta era numele cuțitului sau al proprietarului său, a precizat muzeul.

Din 2 februarie, cuțitul va fi expus într-o expoziție specială la Muzeul Montergarden din Odense.

Citește și: Un sat neolitic din Franța a fost descoperit după 150 de ani de cercetare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel