Puigdemont: Mandatul european de arestare, reactivare respinsă
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Curtea Supremă spaniolă respinge solicitarea procuraturii de reactivare a mandatului european de arestare împotriva lui Puigdemont.

MCurtea Supremă din Spania a respins luni solicitarea procuraturii de reactivare a unui mandat european de arestare împotriva liderului catalan Carles Puigdemont, relatează Reuters şi DPA.

Puigdemont, care luni se află în Danemarca pentru a susţine un discurs la Universitatea din Copenhaga, riscă zeci de ani de închisoare pentru că a condus eforturile de independenţă ale Cataloniei.

Decizia de reactivare a mandatului de arestare a fost amânată până când Parlamentul din Catalonia îşi va relua activitatea normală, a precizat instanţa într-un comunicat. Deplasarea la Copenhaga este prima a lui Puigdemont în afara Belgiei de când s-a refugiat în această ţară pentru a scăpa de urmărirea în justiţie în Spania, după ce a fost destituit de guvernul central de la Madrid în octombrie, în urma declarării independenţei Cataloniei.

Carles Puigdemont şi ceilalţi membri ai fostului său guvern sunt inculpaţi pentru 'rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri'. Un mandat de arestare european iniţial pe numele lui Puigdemont a fost revocat de Curtea Supremă a Spaniei în decembrie, parţial pentru că se aştepta ca acesta să revină în ţară la un moment dat, mai ales după ce forţele separatiste au recâştigat majoritatea în parlamentul regional.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel