Data publicării:

Psoriazisul are tratament. Omul care a inventat Sotyktu suferă şi el de această boală

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Armin Rimoldi, Pexels
Fotografie de la Armin Rimoldi, Pexels
Ryan Moslin a fost diagnosticat în liceu cu pzoriazis cronic. Acum, el a inventat un medicament care vindecă boala. 

Noul medicament a fost aprobat după 12 ani de cercetare. 

Boala lui Moslin a început cu doar câteva mici semne pe scalp, însă în curând a început să aibă semne vizibile pe picioare, coate şi spate. A încetat să mai poarte pantaloni scurţi, iar câţiva ani mai târziu şi blugii au devenit prea inconfortabili, pentru că leziunile dădeau o senzaţie de mâncărime. 

"Se prindeau de haine, sângerau", îşi aduce aminte Moslin. 

După liceu, americanul s-a îndreptat către chimie şi, după ce şi-a terminat studiile postdoctorale la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, s-a alăturat companiei farmaceutice Bristol-Myers Squibb ca cercetător senior.

Ulterior, el şi colegii săi au testat peste 6000 de molecule înainte de a sintetiza medicamentul împotriva psoriazisului, Sotyktu, în 2013. 

⁠În septembrie 2022, Administraţia de Mâncare şi Medicamente (FDA) a aprobat Sotyktu ca medicament împotriva psoriazisului, boală care afectează opt milioane de oameni din SUA. În chiar luna următoare, medicul lui Moslin i-a prescris exact acest medicament.

Acum, la 43 de ani, Moslin spune că leziunile s-au micşorat, conform wsj, şi nici nu mai are senzaţia de mâncărime.

"Ar fi fost extrem de optimist să cred că ceea ce s-a întâmplat se putea întâmpla. Nu a devenit realitate până când nu am luat primele pastile", a mai spus Moslin. ⁠

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel