Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă. Psihologul Radu Leca explică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Ora de iarnă 2022, schimbarea orei. Dăm ceasurile înapoi și dormim cu o oră în plus. Ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această modificare implică anumite riscuri pentru sănătate. O oră în plus de somn sună grozav, dar efectele sale asupra minții și corpului sunt amestecate.

Schimbarea orei, cum ne afectează

Ora suplimentară de somn poate ajuta la compensarea privării cronice de somn, care a fost legată de diferite dezastre. Dar și schimbarea somnului vine cu anumite pericole. Ceasul circadian al corpului uman a evoluat pentru a se schimba pe parcursul unui întreg sezon, răspunzând la pierderea treptată a luminii zilei prin schimbarea lentă a timpilor noștri de somn și de trezire.

Pierderea unei ore din lumină soarelui și câștigarea unei ore de somn într-o singură noapte este o schimbare mult mai rapidă decât poate ține pasul cu ceasul nostru intern. 

Psihologul Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce implică schimbarea orei și cum ne afectează organismul.

”În conformitate cu ritmul nostru, orice fluctuație a timpului ne afectează din punct de vedere psiho-emoțional. Ai senzația că ești în continuare pe același tip de oră, iar corpul tău se comportă ca atare. Când vrei să dormi în conformitate cu noul ceas nu ai cum fiindcă somnul nu apare sau este mult prea tâziu și deja ai adormit, sau când nu vrei să te culci, somnul deja a apărut... Citește restul pe DCMedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel