Data actualizării:
Data publicării:

PSD: Primele 6 luni din 2021 au adus cea mai mare creștere de prețuri din ultimii 13 ani! / FOTO

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
PSD: Primele 6 luni din 2021 au adus cea mai mare creștere de prețuri din ultimii 13 ani! / FOTO Facebook PSD
PSD: Primele 6 luni din 2021 au adus cea mai mare creștere de prețuri din ultimii 13 ani! / FOTO Facebook PSD

PSD consideră că 'este imperios necesară' adoptarea legii consumatorului vulnerabil şi insistă ca acest proiect să fie înscris pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor, care urmează să fie convocată. 

'Oficial! Primele şase luni ale acestui an au adus cea mai mare creştere de preţuri din ultimii 13 ani! PSD somează guvernul Cîţu şi pe liderii coaliţiei de guvernare să coboare în lumea reală! Şi să dea dovadă de măcar o fărâmă de umanitate şi să ia decizii de urgenţă prin care să-i ajute pe cei care nu mai pot/nu vor mai putea să facă faţă scumpirilor. Este imperios necesară adoptarea legii consumatorului vulnerabil şi PSD insistă ca acest proiect să fie înscris pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor care urmează să fie convocată', se arată într-un mesaj al PSD publicat luni pe Facebook.

PSD mai spune că a avertizat că liberalizarea pieţei energiei, fără pregătirile necesare, 'naşte monştri'.

'Toate preţurile cresc nestăvilit şi lovesc în puterea de cumpărare, ca urmare a sarabandei de scumpiri din zona utilităţilor esenţiale - energie electrică, gaz, combustibil. Ce se întâmplă acum arată cât de toxică, nocivă şi ticăloasă este actuala guvernare', se mai arată în declaraţie. 

Datele îl contrazic pe Cîțu. Românii, la coada Europei, la puterea de cumpărare

 

Puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai scăzute din Europa, după un an de pandemie. Românii rămân printre cei mai pesimiști europeni. Pe de altă parte, românii sunt printre cei mai deschiși europeni pentru a adopta modul de lucru hibrid, transmite Mediafax. Conform unui studiu L'observatoire Cetelem, după mai bine de un an de pandemie, evoluția economiei și a vieții sociale au traversat perioade discontinue, fapt ce a condus la întreruperea multor activități, ca urmare a carantinelor și a restricțiilor impuse de guvernele din majoritatea țărilor.

În Europa, intenția de a cheltui a scăzut cu 15% în 2020 față de anul anterior, o consecință a suspendării activităților economice, a închiderii magazinelor neesențiale și a restricționării circulației. Bulgarii, cehii și românii manifestă o prudență similară în acest sens, însă cea mai mare scădere este înregistrată în rândul italienilor, intenția lor de a cheltui mai mult anul acesta scăzând cu 40%. Studiul pan-european „L'Observatoire Cetelem de la Consommation” a fost realizat în 15 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, pe 14.200 de respondenți.

Deși consumul a fost afectat negativ, intenția de a economisi a crescut cu 3 puncte procentuale la nivelul întregii Europe. Peste jumătate dintre europeni afirmă acest lucru (54%), românii fiind cei mai categorici, deși procentul a rămas constant față de anul trecut, 69% dintre românii chestionați exprimându-și această intenție. Însă cea mai mare creștere înspre economisire de la un an la altul se observă tot în rândul italienilor (creștere cu 11 pp, până la 51%), urmați de englezi (creștere cu 6 pp, până la 63%) și francezi (creștere cu 5 pp, până la 40%).

Puterea de cumpărare, stabilă în Europa?


În ceea ce privește puterea lor de cumpărare, 46% dintre europeni sunt de părere că aceasta a rămas stabilă, o creștere cu 2 puncte procentuale față de anul trecut. În același timp, se observă o creștere cu 5 puncte procentuale (37%) a celor care spun că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimul an. În ceea ce îi privește pe români, percepția că aceasta s-a deteriorat este printre cele mai ridicate din Europa, doar 21% dintre români declarând că puterea lor de cumpărare a crescut în ultimul an.

Referitor la părerea despre situația generală din țara lor, trendul este în unanimitate unul negativ, în toate cele 15 state participante la studiu, de altfel cel mai scăzut scor din anul 2015 până în prezent (4.7 puncte media la nivelul Europei în 2021). Românii rămân, ca și anul anterior, printre cei mai pesimiști europeni, valorizând cu doar 4.2 puncte din 10 situația pe plan local.
Viața la distanță a devenit o realitate globală, care se răsfrânge atât în modul cum se desfășoară activitățile cotidiene, cât și relațiile interumane. Însă acest stil de viață, care a accelerat adoptarea soluțiilor digitale ca alternativă la lipsa sau limitarea interacțiunilor umane, nu este universal acceptat în rândul europenilor.

Deși 8 din 10 consideră că distanțarea face acum parte din traiul lor de zi cu zi, doar 45% se bucură într-adevăr de acest nou mod de viață. Românii sunt printre cei mai categorici în a nu manifesta o deschidere prea mare către acest stil de viață, la fel ca restul țărilor est-europene, privindu-l mai degrabă ca pe un cumul de constrângeri și doar 18% dintre ei se declară adepți ai acestuia. (Citește continuarea articolului AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel