PSD-PNL, lideri în sondajele pentru europarlamentare și locale conform unui sondaj INSCOP
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa: INSCOP
Sursa: INSCOP
Coaliția PSD-PNL conduce detașat în sondajele pentru alegerile europarlamentare.

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, Alianța PSD-PNL se situează în fruntea preferințelor electoratului pentru alegerile europarlamentare, obținând 43,7% din voturi. În același timp, AUR se clasează pe locul doi cu 20,6%, iar Alianța Dreapta Unită urmează cu 13,7%.

Metodologia: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro


− Datele au fost culese în perioada 22 -29 februarie 2024
− Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
− Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului
simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată
a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
− Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%

În ceea ce privește alegerile locale, PSD se plasează pe primul loc pentru consiliile locale, cu un procent de 30,6%, în timp ce PNL urmează cu 25,6%. AUR și Alianța Dreapta Unită ocupă locurile următoare cu 17,4%, respectiv 9,8%.

Sondajul relevă că aproape 60% dintre respondenți afirmă că vor participa cu siguranță la scrutinul din 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale. Mai mult, peste 57% dintre români susțin comasarea celor două tipuri de scrutin, iar această opinie este împărtășită de 76% dintre votanții PSD-PNL și de 50% dintre cei ai AUR.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, atrage atenția asupra faptului că Alianța PSD-PNL adună 43,7% din opțiunile pentru europarlamentare, cu aproximativ 5 procente mai puțin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP anterior. Totodată, intenția de vot pentru Consiliile Locale indică poziția PSD pe primul loc, cu puțin peste 30% din opțiuni, urmat de PNL, care obține peste 25%, un scor semnificativ mai mare decât în ​​lunile anterioare la alegerile parlamentare sau europarlamentare.

PNL pare să beneficieze de structura evidentă a aleșilor locali, ceea ce determină un scor mai ridicat pentru consiliile locale ale orașelor și comunelor. "Suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare", subliniază Ștefureac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel