PSD, două motive pentru ieșirea din PES. Riscă să pățească la fel ca ALDE
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
PES
PES
PSD trebuie să plece din PES, înainte de a ajunge ca ALDE. Iar, în Parlamentul european, ar fi cazul să spună la revedere grupului S&D cât mai curând.

Cu o zi înainte de alegerile europarlamentare, Guy Verhofstadt, care împărățise la Bruxelles, un mandat întreg, cu voturile ALDE-România, a venit la mitingul pentru susținerea USR-PLUS. Simțise cum bate vântul, avea nevoie de lipeala cu Macron, ca să nu rămână fără coledzi. Nu e departe ziua când Stanișev, sau mai precis cei care trag sforile liderului PES or să tranzacționeze, pentru propriile poziții, vreun aliat dintr-o țară de mâna a doua.

Criza Stângii europene: a dat ideologia pe funcții 

De mâna a doua, cum au ajuns și socialiștii. Criza Stângii europene nu e generată de lipsa electoratului, de ipoteticul viraj la Dreapta a milioane și milioane de oameni. Decalajele cresc, la fel inegalitățile, frustrările, acumularea aberantă de bogăție în mâinile unei minorități insensibile la dezastrul social și de mediu pe care îl lasă în urmă. Problema este a liderilor Stângii, care coabitează lucrativ cu Dreapta, atât la nivel național cât și la Bruxelles. Șulțărismul și timermanismul  produc funcții, în primul rând pentru promotorii acestei politici, dar lasă Stânga fără mesaj și fără credibilitate.

Pe de altă parte, Stânga nu iese în câștig nici din bișnița cu ideologia. A se vedea, de exemplu, țeapa pe care Ursula, beneficiara celor 9 voturi PSD, o trage PES-ului, manevrând ca România să dea un comisar PPE. Dar, să zicem că această lucrătură ar fi doar un accident de etapă, făcut posibil de războiul româno-român.

Ce făcea Merkel dacă era se cerea desființarea PNL?

Blatul șefilor Stângii cu Dreapta, ca să nu spun trădarea lor, depășește cu mult aceste mici derapaje.

Cum ar fi reacționat Ursula von der Leyen, Merkel sau alți lideri de Dreapta la următoarea frază: "Prezenţa la vot în număr mare este esenţială pentru a avea, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, o Românie fără PNL", a scris președintele PSD pe Facebook?

Sau, ce ar fi făcut Macron dacă un parlamentar PSD spunea: ”Se întrunesc condițiile ca USR să fie scos în afara legii”?

După cum vedem, liderii Stângii europene se fac că nu s-a întâmplat nimic, la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis-PPE a dat semnalul  anihilării PSD-PES, iar Tomac, șeful unui partid satelit, a sărit să execute ordinul.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel