PSD a depus la Parlament un proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, anunță Simonis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Partidul Social Democrat a depus la Parlament o inițiativă legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, a zis, marţi, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis. 

'Am depus, astăzi, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale. Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale.', a declarat Simonis.

'Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor', a precizat Simonis la Parlament.

Alfred Simonis a menţionat că iniţiativa depusă de Partidul Social Democrat prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor, precizând că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

Ce va zice CCR

'Ultima decizie a Curţii Constituţionale nu invocă niciunde retroactivitatea legii pe care am votat-o în urmă cu un an de zile, tot la iniţiativa noastră, ci CCR se referă la procedura prin care a fost adoptată, pe repede înainte, trecerea de la o Cameră la alta. Vom avea grijă - în primul rând legea respectă întru totul decizia Curţii, iar procedura prin care va fi adoptată cu siguranţă va ţine cont de decizia Curţii', a declarat Alfred Simonis, întrebat de posibilitatea ca acest proiect să fie atacat la Curtea Constituţională.

Alfred Simonis a mai zis că inițiativa modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor şi urmează să fie adoptat în şedinţă comună a celor două Camere.

'Este o lege care trebuie trecută prin ambele Camere, în plen comun, fiind vorba de Statutul parlamentarilor. În acest moment, există perspectiva ca în această lună, până la finalul sesiunii, să fie adoptat, atât timp cât va avea raportul comisiilor', a spus Simonis, adăugând că raportul va putea fi adoptat în comisii săptămâna viitoare. Proiectul va intra în circuitul parlamentar în paralel cu proiectul referitor la toate pensiile speciale din România.

'Repet, nu putem vorbi de impozitare şi eliminare pentru alte categorii atât timp cât suntem beneficiari de pensii speciale. Eu, oricum, nu sunt beneficiar pentru că mi-am dat demisia în ultima zi de mandat. Neavând un mandat plin, nu pot beneficia de pensie specială, dar cred că aşa e normal, ca parlamentarii să nu mai aibă pensii speciale', a declarat Alfred Simonis.

Conform lui Simonis, adoptarea acestui proiect 'nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate şi de aşteptare a societăţii'.

'Oamenii politici trebuie să-şi amintească faptul că sunt cei care trebuie să fie extrem de atenţi la ceea ce îşi doreşte opinia publică. Cred că nu mai e nimeni în România care să susţină pensii speciale pentru parlamentari şi pensii speciale, în general', a mai zis Simonis.

Proiectele similare din Legislativ urmează probabil să fie respinse, odată ce acest proiect va fi adoptat.

'Iniţiativa a fost depusă de câteva minute, urmează să hotărâm care este cea mai bună soluţie, astfel încât să scăpăm de aceste pensii ale parlamentarilor, putând discuta despre o reformă a pensiilor din România', a menționat Alfred Simonis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel