Prune, beneficii. Cum te ajută să slăbești aceste fructe pline de fibre
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Dieta cu prune
Dieta cu prune
Dacă ești în căutarea unor fructe de sezon cu numeroase beneficii, prunele trebuie să fie pe lista ta de preferințe. Prunele au un conținut scăzut de calorii și nu cresc nivelul glicemiei, de aceea pot fi incluse în orice tip de dietă. 

Pe lângă faptul că sunt delicioase, prunele sunt o sursă importantă de vitamina C, vitamina A, calciu, magneziu, fier, potasiu și fibre. În plus, pigmentul din coaja prunelor conține antocianine cu rol în prevenirea îmbătrânirii precoce și a bolilor degenerative. 

Atât prunele proaspete, cât şi cele uscate conţin doi fitonutrienţi unici - acidul neoclorogenic şi acidul clorogenic, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane.

Prunele, beneficii în cura de slăbire

Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice în controlul greutății. O porție de prune, adică 2-3 prune de mărime medie (120 g), însumează circa 66 de calorii. 

Un alt avantaj al prunelor în cura de slăbire este conținutul mare de fibre care intervin în reglarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației. O porţie de prune la 2-3 zile, preferabil după-amiaza, este recomandată pentru acțiunea benefică asupra intestinului datorită conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, cu efect laxativ.

Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.
Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitează-te la consumul de prune proaspete.

Prunele abundă în vitamina C

Deși nu sunt atât de cunoscute pentru acest beneficiu, prunele conțin foarte multă vitamina C. O singură prună conţine până la 7% din aportul recomandat zilnic. Așa se explică de ce prunele stimulează imunitatea, te energizează şi te scapă de starea de oboseală. În plus, vitamina C joacă un rol important în apărarea celulelor de stres oxidativ, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.

Tot datorită vitaminei C, prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia. Acest beneficiu nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel