Prunariu: la ce folosește recordul lui Felix Baumgartner, omul care a sărit din cosmos
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, a acordat DeCe News un scurt interviu despre recordul stabilit de austriacul Felix Baumgartner, care a depășit în cădere liberă viteza sunetului, sărind cu parașuta de la 39 de kilometri înălțime. L-am întrebat pe dl. Prunariu dacă este un record uman sau unul care ține de tehnologie.

-Realizarea este în primul rând una tehnologică, pentru că s-a reușit construirea unui costum de protecție care să reziste la viteze supersonice. Zborul la viteze mai mari de 1 Mach determină o undă de șoc, cu mari diferențe în spațiul din fața și din spatele aparatului de zbor. Pe o suprafață neregulată, cum este cea a costumului, pot apare rupturi, de aceea a fost necesară o tehnologie specială, sunt implicate multe inovații și, probabil, materiale noi.

-Și-a controlat zborul, sau a fost o cădere necontrolată?

-În primele trei-patru minute, aerul era prea rarefiat ca să permită controlul poziției. Nu cred că știa când va veni momentul să folosească aerul pentru a putea manevra.

-Care este performanța umană?

-Calitățile lui fizice și psihologice sunt impresionante. Știa că-și pune viața în pericol, iar în aceste condiții stăpânirea de sine este impresionantă. A riscat mult mai mult decât cosmonauții care revin pe pământ, într-o capsulă presurizată, cu o formă aerodinamică, controlat.

-Folosește la ceva acest record?

-Da, pentru proiectarea unui costum de salvare, util în cazul navelor care se reîntorc în atmosferă și au probleme, iar cosmonauții trebuie evacuați folosind acest costum. Desigur, sunt mari diferențe. Felix Baumgartner a sărit de pe o platformă staționară. Capsula se întoarce cu viteza de 28.000 de kilometri pe oră, frânează în atmosferă...la înălțimea de la care a sărit Baumgartner, probabil are o viteză de 4-5 ori mai mare decât a sunetului. Industria aerospațială va profita de măsurătorile făcute în timpul saltului. Inovațiile folosite pentru costum vor fi aplicate și la scafandrul cosmic, la costumul de salvare a cosmonauților, de care aminteam. Sunt, însă, multe de făcut, acest proiect este unul pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel