Un proxenet român a cheltuit 25.000 de lire pe reclamă. BBC a scos la iveală o practică a proxeneților din Regatul Unit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un website de reclame din Marea Britanie este folosit de proxeneți pentru a promova serviciile oferite. Este și cazul unui bărbat din România, luat în vizor de jurnaliștii BBC. 

Un site de anunțuri clasificate este folosit pentru a exploata femeile traficate, a constatat o investigație a BBC. În rândul investigației apare și numele unui bărbat român, care promovează pe sume imense serviciile oferite. 

Panorama (serviciul de investigații al BBC) are dovezi care arată că proxeneții folosesc Vivastreet pentru a face publicitate mai multor femei aflate sub controlul lor. S-a constatat că un număr de telefon mobil a fost folosit pentru 78 de anunțuri de pe site, ceea ce sugerează că femeile ar putea fi controlate de o singură persoană. Vivastreet spune că se angajează să elimine orice caz de potențială exploatare.

Vivastreet face eforturi pentru a elimina cazurile de abuz

Site-ul web, unde oamenii comercializează și mașini și bunuri de uz casnic, spune că furnizarea unei platforme sigure este prioritatea sa principală. Site-ul are o secțiune stabilită pentru anunțurile destinate adulților, iar prostituția este legală în Marea Britanie, atâta timp cât lucrătorii sexuali acționează din proprie voință.

Cu toate acestea, a acționa în calitate de proxenet sau exercitarea controlului asupra lucrătorilor sexuali pentru câștiguri financiare, nu este legal.

Diana Johnson, președintele Grupului Parlamentar al Tuturor Partidelor Împotriva Exploatării Sexuale, a declarat pentru Panorama că este timpul ca legea să devină mai dură cu site-urile care promovează servicii sexuale. 

„În prezent, în Marea Britanie, suntem paradisul proxenetismului”, a spus deputatul laburist. „Legile noastre din această țară sunt depășite. Cred că trebuie să ne uităm din nou la acele legi și să le facem potrivite scopului”.

Un român, promotor de top al serviciilor. A investit 25.000 de lire

Într-un caz din nord-vestul Angliei, un bărbat, Cătălin Mihăilescu, a cheltuit 25.000 de lire sterline plasând reclame pe Vivastreet în 2017. Site-ul i-a oferit chiar și propriul administrator de cont personal. Sergentul Stuart Peall, care conduce echipa de combatere a exploatării a poliției din Lancashire, a declarat pentru Panorama că toate cazurile la care a lucrat implică Vivastreet.

„Fiecare loc de muncă vine pe Vivastreet, fac publicitate peste Vivastreet”, a spus el. „Se știe foarte bine că, dacă ai nevoie de servicii sexuale, Vivastreet este locul unde le vei găsi. Poți aranja cum vrei să arate fata, este ca un meniu cu livrare”. 

Panorama a investigat un bărbat din Irlanda de Nord care conducea cel puțin trei bordeluri în Belfast și făcea reclamă pentru femei pe Vivastreet. A fost urmărit în timp ce a luat trei femei diferite de la aeroport și le-a transportat la bordelurile sale.

Dovezile Panorama sugerau că bărbatul făcea trafic de femei și că acestea aveau, de asemenea, reclamă pe Vivastreet.

Conținutul suspect este raportat Poliției

Site-ul web spune că raportează în mod proactiv conținutul suspect forțelor de poliție din întreaga țară și ajută la urmărirea penală.

„Luăm extrem de în serios orice acuzație de exploatare și avem o serie de măsuri stricte pentru a detecta criminalitatea și pentru a bloca utilizatorii identificați ca fiind cu risc ridicat”, spune Vivastreet. „Numai în acest an, peste 29.000 de reclame au fost respinse definitiv și nu sunt permise pe site”, au mai precizat reprezentanții. 

Compania spune că personalul său a fost instruit astfel încât să fie atenți la semnele de exploatare și să știe ce măsuri trebuie să ia dacă suspectează trafic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel