Provocarea migrației ilegale din UE: Italia deschide un centru de migranți în Albania
Află în articol mai multe despre centrul deschis de Italia în Albania.
Italia, care înregistrează cele mai multe sosiri de migranți din Uniunea Europeană, externalizează parțial această provocare începând de astăzi, când deschide prima din cele două tabere planificate în Albania vecină.
Centrele vor fi utilizate pentru a găzdui până la 3000 de migranți pe lună salvați în drum spre Italia, ca parte a primei scheme de ”offshoring” din Europa, în timp ce continentul se luptă cu modul de a răspunde provocării migrației ilegale.
Tabăra care se deschide astăzi este situată în portul Shengjin din nordul Albaniei. Deschiderea unui al doilea centru, pe o fostă bază a forțelor aeriene din Gjader, în apropiere, a fost amânată.
Foto: Agerpres - Giorgia Meloni (S) / Edi Rama (D)
Structurile vor fi gestionate în întregime de Guvernul Italiei, care a plătit pentru construcția lor.
Acestea vor fi utilizate pentru migranții capturați în apele internaționale - dar nu pentru femei, copii sau cei considerați vulnerabili.
Odată ajunși acolo, li se va permite să solicite azil în Italia. În caz de refuz, aceștia vor fi trimiși înapoi în țările considerate sigure pentru returnare.
„Legislația italiană și europeană va fi aplicată în aceste centre. Este ca și cum am avea un centru în Italia - dar în Albania”, a declarat Fabrizio Bucci, ambasadorul Italiei în Albania.
Acord pe 5 ani
Acordul semnat de prim-miniștrii italian și albanez va rămâne în vigoare timp de cinci ani - cu posibilitatea de prelungire în cazul în care se dovedește a fi un succes în reducerea poverii migranților asupra Italiei și în descurajarea unora de a încerca să vină.
Sosirile pe mare în Italia în acest an - aproximativ 31000 până în prezent - au scăzut cu mai mult de jumătate față de aceeași perioadă din 2023.
Giorgia Meloni, prim-ministrul italian, a candidat la funcția de prim-ministru promițând să ia măsuri drastice împotriva migrației, iar planul din Albania a devenit un element cheie.
Prețul ridicat, estimat la peste 650 milioane de euro, este una dintre criticile aduse de politicienii italieni din opoziție și de grupurile pentru drepturile omului.
„Este un cost excesiv pentru a reține un număr limitat de migranți”, a declarat Roberto Magi, deputat al partidului de stânga +Europa.
Foto: Agerpres
Când premierul Meloni a vizitat recent situl din Albania, el s-a apropiat de mașina ei pentru a protesta - și a fost prins de agenții de securitate albanezi. În timp ce ea intervenea, spunându-le să-i lase în pace, el a strigat: „Dacă tratează astfel un deputat ales, imaginați-vă cum îi vor trata pe migranți”.
Vorbind pentru BBC, el a comparat structurile cu o colonie penală.
De asemenea, Magi s-a îndoit de capacitatea salvatorilor nocturni de a-i examina în mod corespunzător pe cei ridicați pentru a se asigura că nicio persoană vulnerabilă nu este trimisă în Albania.
„Totul este o încercare de disuasiune și un spectacol de PR pentru a le spune italienilor că este pentru prima dată când un guvern poate ține migranții afară. Dar nimeni dintre cei care și-au riscat viața pentru a traversa spre Italia nu va fi descurajat”, a spus Magi.
Măsură experimente
Fabrizio Bucci, ambasadorul Italiei la Tirana, nu este de acord. „Este unul dintre elementele pe care migranții și traficanții vor trebui să le ia în considerare”, a spus el.
„Ce avem noi de pierdut? Am încercat să redistribuim migranții în întreaga UE și nu a funcționat. Deci, de ce să nu încercăm să găsim o nouă cale?”, a mai declarat Bucci. De asemenea, referindu-se la această măsură ca la un experiment care, în caz de succes, ar putea fi reprodus.
Într-adevăr, 15 state membre ale UE, în frunte cu Danemarca, au scris recent o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, susținând externalizarea migrației. Sir Keir Starmer, prim-ministru al Regatului Unit, a lăudat acordul Italia-Albania după întâlnirea cu ambii prim-miniștri.
Foto: Agerpres
Acesta a fost comparat cu planul guvernului conservator precedent de a deporta solicitanții de azil respinși din Regatul Unit în Rwanda - plan abandonat de Starmer.
Acordurile sunt semnificativ diferite.
În timp ce Rwanda ar fi gestionat cererile și centrele de azil în cadrul acordului său, acordând solicitanților de azil acceptați azil acolo și deportându-i pe cei respinși în țări terțe considerate sigure de Guvernul Rwandei, acordul cu Albania va fi sub jurisdicția Italiei.
„Ne-am asigurat că legislația albaneză era deja în deplină conformitate cu legislația UE și internațională”, a declarat ambasadorul Bucci.
Pentru Albania, recompensa este un impuls pentru imaginea sa în timp ce negociază aderarea la Uniunea Europeană.
”Cel mai bun prieten al nostru”
Vladimir Karaj, un jurnalist din Tirana care face parte din Balkan Investigative Reporting Network, a declarat că a fost o ”surpriză totală” când acordul a fost anunțat de prim-ministrul Edi Rama. Înainte de încheierea acordului cu Rwanda, au existat informații potrivit cărora Marea Britanie urmărea un acord cu Albania, pe care Rama le-a respins cu fermitate.
„El a susținut că este strict împotriva acestui tip de tratament pentru refugiați. Așa că, atunci când Albania a încheiat acordul cu Italia, au existat speculații uriașe cu privire la ceea ce Rama câștiga personal”, a spus el.
Karaj mai spune că „povestea Guvernului este că Italia este cel mai bun prieten al nostru și a primit albanezi atunci când dictatura noastră a căzut în anii 1990”.
Foto: Agerpres
Potrivit lui Karaj, acordul a fost întâmpinat doar cu proteste de scurtă durată din partea unora care susțineau că acesta vizează înlocuirea albanezilor cu străini sau cedarea de teritorii către Italia.
El suspectează că alte țări ar putea acum să bată la ușa Albaniei.
„Albania are nevoie de sprijinul pe care îl poate obține din partea Occidentului. Dacă guvernele occidentale, precum Marea Britanie sau Germania, consideră că aceasta este o soluție, nu cred că vor fi atât de ușor de vândut cuvintele lui Rama despre faptul că este doar pentru Italia”, a mai declarat Karaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News