Provocare cu 30 de avioane militare. China a făcut o nouă incursiune în apropierea Taiwanului în timp ce un oficial din SUA vizita insula
A doua cea mai mare incursiune aviatică a Chinei în ADIZ a avut loc pe 30 mai 2022.
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan raportează că 30 de avioane militare chineze au încălcat zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului luni, 30 mai 2022, în aceeași zi în care senatorul american Tammy Duckworth și delegația ei au sosit în țară.
MND a anunțat luni seara cea de-a doua cea mai mare incursiune a aeronavelor Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) înregistrată în acest an. Aeronava includea opt avioane de luptă Shenyang J-11, șase avioane de luptă Shenyang J-16, patru avioane de luptă Chengdu J-10, două avioane de luptă Sukhoi Su-35, două avioane de luptă Sukhoi Su-30, un Shaanxi Y-8, un avion de război electronic Shaanxi Y-8, patru avioane de observare a informațiilor electronice Shaanxi Y-8 și două avioane KJ-500 de avertizare timpurie și control.
Toate aeronavele PLAAF au zburat în colțul de sud-vest al ADIZ, chiar la nord-est de Insulele Dongsha. MND a spus că a răspuns prin avioane de patrulare de luptă, emițând avertismente radio și desfășurând sisteme de rachete de apărare aeriană.
Creșterea bruscă a avioanelor de război chineze a avut loc în aceeași zi în care Duckworth a sosit pentru o vizită de trei zile în Taiwan. În timpul vizitei sale, Duckworth se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen, premierul Su Tseng-chang, ministrul economiei Wang Mei-hua și ministrul de externe Joseph Wu, potrivit către Ministerul Afacerilor Externe (MOFA), conform Taiwan News.
Blinken, despre tensiunile dintre America și China: Nu căutăm un nou Război Rece, ci vrem ca Beijingul să țină cont de regulile internaționale
Washingtonul nu va împiedica China să-și dezvolte economia sau să încerce să schimbe sistemul politic al Beijingului, a spus Blinken, dar va apăra dreptul internațional și instituțiile care mențin pacea și securitatea, aceleași care fac posibil ca toate țările, inclusiv Statele Unite și China, să co-există, a spus el.
„Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă”, a spus Blinken în discursul de 45 de minute ținut la Universitatea George Washington, care a acoperit gama celor mai controversate probleme din relațiile bilaterale.
Relațiile dintre SUA și China s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii sub administrația Trump și s-au înrăutățit și mai mult sub președintele Joe Biden, care a menținut până acum tarifele mari ale predecesorului său republican, Donald Trump, la mărfurile chinezești.
Biden s-a confruntat cu critici din partea republicanilor și a unor observatori ai politicii externe pentru că nu a anunțat o strategie oficială privind China, a doua economie din lume după Statele Unite și principalul rival strategic al Washingtonului (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News