Protestele continuă în Iran. Șeful de informații din Sanneh a fost ucis
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Nader Beyrami, șeful serviciilor de informații din oraș, a fost înjunghiat cu un cuțit în timp ce încerca să ofere sprijin oamenilor de securitate implicați în ciocniri.

Un ofițer superior de informații al Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC), așa-numitul Pasdaran, a fost ucis în timpul ciocnirilor cu manifestanții care au venit să protesteze la Sahneh, un oraș din provincia Kermanshah din vestul Iranului, scrie Agenzia Nova.

Acest lucru a fost raportat de agenția de știri iraniană „Fars”, potrivit căreia victima, Nader Beirami, șeful serviciilor de informații din oraș, a fost înjunghiat cu un cuțit  în timp ce încerca să ofere sprijin oamenilor de securitate implicați în ciocniri.  Mai mult, guvernatorul orașului Sahneh, Jahanbakhsh Zanganeh Tabar, a declarat că vinovații au fost arestați și predați autorităților judiciare.

Între timp, protestele care au izbucnit în urma morții lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani de origine kurdă care a murit pe 16 septembrie după ce a fost arestată de poliția morală iraniană pentru că a purtat vălul într-un mod „nepotrivit”, continuă căpătând proporții din ce în ce mai mari.

După săptămâni de proteste pașnice, protestatarii auapelat la arme în ultimele zile, sugerând un scenariu de război civil.

În timp ce protestul de pe teren capătă, așadar, caracteristicile unei revolte armate, ieri, 17 noiembrie, ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a acuzat încă o dată unele țări occidentale că au hrănit protestele în desfășurare în toată țara. Într-un mesaj postat pe Twitter, șeful diplomației din Teheran a scris:

”Mai multe servicii de securitate, Israel și unii politicieni occidentali care au planificat războiul civil, distrugerea și dezintegrarea Iranului, trebuie să știe că Iranul nu este Libia sau Sudanul”.

Citește și:

Uniunea Europeană l-a sancționat pe ministrul iranian de Interne

Uniunea Europeană a adăugat alte 29 de persoane și entități pe lista celor sancționați, printre care ministrul de Interne și televiziunea de stat Press TV, acuzați că ar fi difuzat ”mărturisiri forțate” ale deținuților după reprimarea protestelor din cauza morții lui Mahsa Amini, tânăra arestată de poliție pentru că a purtat în mod incorect voalul, potrivit Europa Today.

”Astăzi impunem noi sancțiuni celor responsabili de represiunea împotriva protestatarilor iranieni”, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell, după ce cei 27 de miniștri de Externe au aprobat măsurile. Ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi, șeful forțelor de securitate iraniene (LEF), este acuzat că a comis ”încălcări grave ale drepturilor omului” în timpul reprimării protestelor.

UE i-a sancționat și pe cei patru membri ai echipei care a arestat-o ​​pe Masha Amini și pe șeful poliției cibernetice a Iranului, Vahid Mohammad Naser Majid, pentru ”responsabilitatea sa în arestarea arbitrară a persoanelor care își exprimau criticile la adresa regimului iranian online”.

Sancțiunile UE îl privesc și pe generalul de brigadă Kiyumars Heidari, comandantul forțelor terestre ale armatei iraniene, și pe liderii provinciali ai Lef și Corpului Gărzii Revoluției Islamice (IRGC)... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel