Proteste violente în Armenia, după ce s-a înscheiat un acord cu Azerbaidjan privind Nagorno Karabah
Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în capitala Erevan, după ce ofensiva Azerbaidjanului s-a încheiat cu încetarea focului și acordul de a desființa armata armeană locală din Nagorno Karabah.
Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în capitala Armeniei, după ce Azerbaidjanul și-a revendicat victoria într-o ofensivă de 24 de ore în regiunea disputată Nagorno-Karabah, potrivit The Guardian.
Câteva sute de demonstranți au aruncat cu sticle și pietre în poliția care păzea clădirile guvernamentale și au spart ferestrele din Piața Republicii din orașul Erevan miercuri seară, în timp ce și-au exprimat furia față de gestionarea crizei de către guvern, care a dus la un acord de încetare a focului care include inclusiv desființarea armatei armene din Nagorno Karabah.
Ei au criticat, de asemenea, ceea ce consideră eșecurile Rusiei – care a intermediat încetarea focului și are o forță de menținere a păcii acolo din 2020 – și ale Occidentului de a proteja viețile etnicilor armeni.
Ofițerii au folosit grenade paralizante și au făcut arestări, în timp ce mii de protestatari fluturau steagul regiunii separatiste și blocau un drum principal. Protestatarii au scandat „Artsakh, Artsakh, Artsakh!” – numele armenesc pentru Nagorno-Karabah – și „Nikol este un trădător!” cu referire la premierul armean, Nikol Pashinyan. Un polițist a fost grav rănit la cap.
Într-un discurs televizat miercuri seara, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că ofensiva a „restabilit suveranitatea” și și-a lăudat armata pentru că a reușit „predarea completă” a luptătorilor armeni locali. Estimările numărului de uciși în atacurile de marți variază de la zeci la sute. Gegham Stepanyan, avocatul pentru drepturile regiunii, a declarat că printre cei morți se numără cel puțin 10 civili, dintre care cinci copii.
Aliyev a spus că se pare că armenii locali din Karabakh „au uitat că locuiesc în Azerbaidjan”, dar a spus că nu vor exista represalii împotriva populației locale.
Ministerul rus al Apărării a declarat joi că trupele sale de menținere a păcii au evacuat 5.000 de persoane din zone periculoase, a informat agenția de presă Interfax.
Cu toate acestea, în Erevan, protestatarii și-au exprimat temerile că Azerbaidjanul ar putea fi gata să se angajeze într-o campanie de curățare etnică. Unii credeau că Armenia ar trebui să se alăture conflictului.
„Dacă nu lupți, oricum pierzi. Am pierdut Artsakh și pierdem acum. Vom pierde alte părți ale țării noastre”, a spus Akop Abgaryan, un inginer în vârstă de 31 de ani. „Dacă lupți, poate poți câștiga.”, a adăugat el.
Abgaryan a spus că unii dintre prietenii săi apropiați au fost uciși în cel de-al doilea război de la Karabkah în 2020, când Azerbaidjanul a reușit să recupereze părți mari din disputata enclavă armeană. „Nu mă simt bine că guvernul meu nu face nimic acum”, a spus el.
Un alt protestatar, Ramik Asateryan, a mai spus că oamenii vor fi gata să lupte: „Suntem cu toții pregătiți să ne dăm viețile, dar nu avem arme sau aliați”.
Oficialii armeni au spus în repetate rânduri că nu există unități militare armene în Nagorno-Karabah și că Armenia nu va interveni în conflict.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News