Data publicării:

Proteste masive în Georgia. Poliția a tras cu tunuri de apă și a folosit gaze lacrimogene - FOTO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au avut loc mai multe proteste în Georgia.

Poliția din Georgia a tras cu tunuri de apă și a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din capitala Tbilisi, care se opuneau deciziei Guvernului de a suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce unii au fost reținuți, au anunțat luni agenții de presă ruse, citate de Reuters.

Mii de protestatari au ieșit în stradă timp de mai multe zile în această națiune cu 3,7 milioane de locuitori, acuzând partidul de guvernământ Visul Georgian că duce politici tot mai autoritare, antioccidentale și pro-ruse.

Foto: Agerpres

Poliția a pus capăt orelor de blocaj luni dimineață, îndepărtând demonstranții de clădirea Parlamentului și coborând pe bulevardul central Rustaveli spre opera din Tbilisi și a început să ridice baricade cu orice material a putut găsi.

Pe fondul încăierărilor cu poliția, demonstranții au fost forțați să părăsească bulevardul în timp ce aruncau cu artificii în forțele de ordine, care au răspuns cu salve de tunuri cu apă și gaze lacrimogene, potrivit agențiilor ruse.

Foto: Agerpres

După luni de tensiune crescândă, criza s-a agravat după anunțul de joi conform căruia Guvernul va îngheța negocierile cu UE timp de patru ani, manifestanții pro-UE confruntându-se cu poliția.

Ofițeri de poliție răniți

Nu a fost imediat clar câți protestatari au fost reținuți la începutul zilei de luni, când agenția rusă de știri Interfax a declarat că doar un grup mic a rămas lângă o stație de metrou.

Aceasta a declarat că 113 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestelor din Tbilisi din ultimele zile, citând Ministerul georgian de Interne.

Duminică, patru grupuri de opoziție au îndemnat protestatarii să ceară concediu plătit de la locul de muncă pentru a participa la proteste, așa cum prevede legislația muncii, și au cerut angajatorilor să le permită acest concediu.

Foto: Agerpres

Președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zourabichvili, a cerut presiuni asupra Curții Constituționale pentru anularea alegerilor de luna trecută câștigate de partidul Visul Georgian. Atât opoziția, cât și Zourabichvili susțin că scrutinul a fost fraudat.

Uniunea Europeană și Statele Unite s-au declarat alarmate de ceea ce ele consideră a fi îndepărtarea Georgiei de la o cale pro-occidentală și întoarcerea pe orbita Rusiei.

Foto: Agerpres

Visul Georgian afirmă că acționează pentru a apăra suveranitatea țării împotriva interferențelor externe.

Rezoluție a Parlamentului European

Potrivit unei rezoluții adoptate de Parlamentul European, alegerile controversate la nivel național în urma cărora Guvernul tot mai autoritar al Georgiei a obținut o majoritate semnificativă ar trebui să fie organizate din nou ca urmare a neregulilor.

În cadrul unei sesiuni desfășurate la Strasbourg, parlamentarii europeni au votat cu o marjă de 444-72 în favoarea unei moțiuni de declarare a invalidității rezultatelor alegerilor parlamentare din țara din Caucazul de Sud, argumentând că acestea „nu reprezintă în mod fiabil voința poporului georgian”. Aceasta solicită ca alegerile să fie reluate în termen de un an sub supraveghere internațională, conform POLITICO.

Foto: Agerpres

Într-o declarație ulterioară adoptării moțiunii, Parlamentul a afirmat că procesul de votare din Georgia nu a fost „nici liber, nici corect”, după ce observatorii electorali internaționali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presiunile exercitate asupra cetățenilor și la acuzațiile de cumpărare de voturi și falsificare a buletinelor de vot.

Citește în continuare aici: Parlamentul European concluzionează că alegerile parlamentare din Georgia nu au fost corecte și trebuie refăcute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel