Data actualizării:
Data publicării:

Noi proteste la Budapesta contra Guvernului Orban care mărește taxele percepute firmelor mici - Foto

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

Aproximativ 1.000 de unguri au demonstrat sâmbătă la Budapesta împotriva guvernului premierului Viktor Orban, fiind ultima dintr-o serie de demonstraţii care au izbucnit după ce partidul de guvernământ, Fidesz, a adoptat o legislaţie care prevede mărirea radicală a taxelor şi impozitelor percepute firmelor mici, transmite Reuters.

Premierul Viktor Orban se cofruntă cu cele mai dure provocări după ce a preluat puterea în 2010, Ungaria luptând cu cea mai mare inflaţie din ultimele două decenii, o depreciere masivă a monedei naţionale, forintul, şi o blocare a fondurilor europene din cauza disputelor legate de standardele democrate ale Budapestei.

"Nu vreau decât să duc o viaţă normală, fără să mă scobesc de mărunţiş la sfârşitul fiecărei luni. Preţurile sunt atât de mari încât poţi să o iei razna. Este un lucru insuportabil", a declarat unul dintre demonstranţi, conform Rador.

Citește și - Taxe și impozite mărite. Chirieac, despre protestele împotriva lui Orban: Dacă ungurii sunt îngenuncheați ce să mai spunem despre români?

 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situația tensionată din Ungaria, unde guvernul lui Viktor Orban se confruntă cu proteste de stradă, făcând câteva referiri extrem de interesante și cu privire la România.

Viktor Orban a reușit să învingă în acest an opoziția unită și și-a asigurat un nou mandat. Și totuși, în pofida faptului că are o relație apropiată de Federația Rusă, jucând de multe ori duplicitar în UE, iar Ungaria nu resimte criza energetică atât de puternic precum alte state, Orban se confruntă cu mișcări de protest după decizia de a mări unele taxe.

Întrebat dacă scaunul premierului maghiar se clatină, într-o intervenție la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns că nu crede acest lucru și a explicat.

„Nu cred asta (n.r. - că se clatină scaunul lui Orban). Pur și simplu este un miting mai degrabă al opoziției democratice din Ungaria față de regimul autocrat al lui Viktor Orban. Dar să nu uităm că în acest an partidul lui Viktor Orban a fost reales în mod democratic și fără echivoc, dând din nou premierul. Deci și-a reînnoit mandatul de premier pe cale democratică iar Ungaria are cele mai puține probleme din tot blocul european, fiindcă au un contract pe termen lung cu Gazprom, plătind puțin pe metru cub”, a precizat Bogdan Chirieac, în intervenția sa.

Vorbind de noile taxe impuse de regimul Orban și de faptul că „ungurii se plâng că sunt îngenuncheați”, Bogdan Chirieac a afirmat:

„Dacă ungurii sunt îngenuncheați ce să mai spunem despre români unde Guvernul din nefericire, la solicitarea PSD, e pe cale să facă o majorare dramatică a taxelor și impozitelor, asta în plină criză economică. E un lucru cumplit”, a adăugat analistul, care a precizat că în ceea ce privește situația din Ungaria e de părere că „majoritatea populației e de partea lui Orban”. Vezi articolul aici!

 

Citește și - Viktor Orban: UE s-a împuşcat în plămâni prin sancţiunile economice pripite împotriva Rusiei

 

Uniunea Europeană s-a "împuşcat în plămâni" prin sancţiunile economice pripite împotriva Rusiei, care, dacă nu sunt anulate, riscă să distrugă economia europeană, a declarat, vineri, premierul ungar, Viktor Orban. 

Livrările de gaze către Europa au fost înăsprite, iar costurile carburanţilor au crescut vertiginos de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie şi de la sancţiunile ulterioare, ţările întâmpinând dificultăţi în refacerea stocurilor şi în diversificarea canalelor de aprovizionare.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune specială". Creşterea preţurilor la gaze şi electricitate l-a forţat, miercuri, pe naţionalistul Orban să reducă plafonul pentru preţurile la utilităţi pentru gospodăriile cu un consum mai mare, anulând una dintre politicile economice emblematice ale premierului în vârstă de 59 de ani.

"Iniţial, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi gâfâie după aer"

"Iniţial, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi gâfâie după aer", a declarat Orban, într-un interviu acordat postului public de radio. Orban a spus că Ucraina are nevoie de ajutor, dar liderii europeni ar trebui să-şi reconsidere strategia, pentru că sancţiunile au afectat la scară largă economia europeană, fără a slăbi Rusia şi fără a aduce războiul mai aproape de o eventuală soluţie.

"Ceea ce vedem acum este insuportabil"

 

"Sancţiunile nu ajută Ucraina, însă ele sunt dăunătoare pentru economia europeană şi, dacă situaţia va continua în acest mod, vor ucide economia europeană", a spus Orban.

"Ceea ce vedem acum este insuportabil". "La Bruxelles trebuie să vină momentul adevărului, când liderii recunosc că au făcut o eroare de calcul, că politica de sancţiuni s-a bazat pe presupuneri greşite şi trebuie schimbată", potrivit Reuters.

Reales în aprilie, Orban a spus că fără restricţiile anunţate miercuri - care vor declanşa o creştere a costurilor pentru energie în cazul gospodăriilor cu un consum energetic peste media naţională - întregul regim de plafonare a preţurilor la utilităţi ar trebui abandonat. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel