Proteste în toată Franța. Mii de oameni au ieșit pe străzi împotriva prelungirii vârstei de pensionare
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Proteste violente în Franța. Bogdan Chirieac: Semnalul de alarmă pentru România / Foto: Agerpres
Proteste violente în Franța. Bogdan Chirieac: Semnalul de alarmă pentru România / Foto: Agerpres
Sunt din nou proteste în toată Franța, din cauza controversatei legi privind mărirea vârstei de pensionare, promovată de Emmanuel Macron. 

Sunt mii de oameni care participă în Franța la proteste. La Paris, protestatarii au ocupat un centru comercial din zona Châtelet-Les Halles. Proteste sunt și în alte mari orase din Franța: La Nantes participă 9000 de persoane, iar la Marsilia participă aproximativ 1500 de persoane. O prezență mai scăzută este în sudul Franței, la Toulouse. 

Autoritățile au încercat însă prin toate mijloacele să blocheze protestele din Franța, știut fiind că în weekend sunt participările cele mai numeroase. 

Autoritățile franceze au motivat prin spectrul unei "radicalizări" interzicerea oricărei reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees, relatează AFP.

Prefectura a interzis sâmbătă adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul parlamentului şi de palatul prezidenţial, afirmând că "persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine" şi ar putea fi amendate.

Proteste întreaga săptămână în Franța



Vineri seara, mii de oameni s-au adunat în Place de la Concorde, câteva sute aruncând cu sticle şi artificii în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au operat 61 de arestări. Joi, în piaţă au protestat 10.000 de persoane şi 258 au fost reţinute.

Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron - care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru.

Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern, iar vineri în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară.

Sunt prevăzute în schimb manifestaţii de protest în întreaga Franţă, inclusiv în Place d'Italie, din Paris, la Marsilia, al doilea cel mai mare oraş din Franţa, precum şi la Brest (vest), Toulon sau Montpellier (sud-est). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel