Proteste în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare. Chirieac: Asta înseamnă un politician responsabil. Macron face ceea ce trebuie
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația din Franța. după ce sute de mii de persoane au ieșit în stradă, nemulțumite fiind de creșterea vârstei de pensionare.

"Administraţia lui Emmanuel Macron face ceea ce trebuie. Sunt 800.000 de oameni în stradă. Data trecută au fost 1.100.000. Senatul a aprobat legea, la fel va face şi Camera inferioară a Parlamentului francez. Până la urmă, vorbim aici de fondul de pensii al Franţei, iar Macron, un politician responsabil, trebuie să ia şi decizii care sunt, pe moment, împotriva cursului general "să se dea la toată lumea".

Macron pune acest fond de pensii pe baze sustenabile şi le spune foarte clar francezilor: "Nu vă mai puteţi pensiona la 62 de ani, ci la 64, fiindcă a crescut speranţa de viaţă. Ca să vă pot da, în continuare, această pensie de o manieră sustenabilă, asta este situaţia". Sigur că cei care ar fi trebuit să să iasă la pensie sunt nemulţumiţi. Sunt nemulţumiri acum... Lumea îi va mulţumi peste 5 ani, peste 10 ani. Asta înseamnă un politician responsabil", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

"Dacă vrem să îi înnebunim pe francezi, să le propunem legea pensiilor speciale"

Cât despre faptul că peste 70% dintre francezi nu sunt  de acord cu această măsură, analistul a mai spus: "Perfect! Şi cu banii cum faci? De unde aduci banii pentru fondul de pensii? Franţa are oricum taxe şi impozite foarte ridicate și dacă le ridică şi mai mult... Şi aşa, mult business adevărat a plecat din Franţa - nu vorbesc de business-ul mare. Primele 300 de familii cele mai bogate au plătit 2% impozit, în rest s-a optimizat fiscal. Dar sunt companiile mici şi mijlocii care plătesc, ca asta e situația. Cât duci? Omori tot mediul privat care îţi produce proteina necesară societăţii? Macron face ceea ce trebuie. Dar, dacă vrem să îi înnebunim pe francezi, să le propunem legea pensiilor speciale din România".

Senatul francez a adoptat sâmbătă, după zece zile de dezbateri conflictuale, contestata reformă a pensiilor, proiectul emblematic al preşedintelui Emmanuel Macron care a generat timp de mai multe săptămâni greve şi demonstraţii, informează AFP, citată de Agerpres.

Premierul Elisabeth Borne nu şi-a ascuns satisfacţia după acest prim succes legislativ real, la începutul unei săptămâni decisive în care guvernul speră să vadă această reformă adoptată definitiv după un curs parlamentar haotic. "S-a făcut un pas important", a declarat aceasta pentru AFP, convinsă că "există o majoritate" în Parlament pentru adoptarea reformei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel