• Proteste în Europa. Vasile Marica, SED LEX: Toţi care vor să iasă în stradă vor pentru ceva mai radical / Val Vâlcu: Dumneavoastră stimulaţi aceste lucruri. Nu e România, e Europa, suntem laolaltă
Jurnalistul Val Vâlcu a avut un schimb aprins de replici cu Vasile Marica, preşedintele SED LEX, pe tema protestelor care au pornit în Europa din cauza crizei din energie şi a problemelor sociale.
Iată mai jos dialogul dintre cei doi, în care a intervenit pe alocuri şi moderatorul emisiunii News Pass, de la B1 TV, Laura Chiriac.
Val Vâlcu: În general, protestele nu încep de la sine. Nu iese lumea ca în "Soldatul Svejk", ne vedem după război la 6. Şi la ploaie, ca să cadă picăturile e nevoie de nuclee de coagulare. Aici sunt forţele interesate care pun lucrurile în mişcare, forţe care pot fi interne sau externe. În ceea ce priveşte Cehia, trebuie să se gândească la momentul în care Cehoslovacia a fost dezmembrată ca să nu sufere Germania, să nu sufere populaţia din Europa. Europa a suferit şase ani de război şi încă vreo 10 ani de foame pentru valori. De aceea în Occident s-a trăit 45 - 55 de ani bine, populaţia s-a simţit protejată, a fost un stat social. În SUA nu există aşa ceva, ei au de plătit 100.000 dolari ca să intre la facultate, în Europa te roagă să te duci, te trimit la programe Erasmus. Ce a avut bun Europa a avut pentru că la un moment dat a strâns drastic cureaua şi au murit zeci de milioane de oameni în războiul mondial. Acum, marele sacrificiu este să mai strângi puţin cureaua, să nu mai arunci 20% din mâncare, ca azi, etc. Privaţiunile, ca şi bunăstarea, sunt relative.
Laura Chiriac: Să spunem că există o categorie a populaţiei care se uită la tv, îl ascultă pe ministrul Energiei care acum câteva săptămâni spunea că România este o ţară independentă energetic şi că nu avem nevoie să recurgem la economii, nu va trebui să stingem lumina...
Val Vâlcu: Nu, asta e o greşeală. Pentru că din anii '50 există o piaţă comună, în care noi am intrat din 2007. Nu e România, e Europa, suntem toţi laolaltă.
Laura Chiriac: Păi da, dar au asigurat de atâtea ori că nu vor fi probleme, că nu va fi cazul să facem economii în România.
Vasile Marica: Situaţia e în felul următor. Toţi cei care vor să iasă în stradă vor să iasă pentru ceva mult mai radical. Adică ori să plece parlamentarii, ori să se schimbe ceva.
Val Vâlcu: Păi şi ne încălzim cu parlamentarii?
Vasile Marica: Eu vă spun că în mijlocul pieţei Obor multă lume spune "daţi-mi ceva să le iau gâtul". Pentru că s-au acumulat multe.
Val Vâlcu: Pentru că dumneavoastră stimulaţi aceste lucruri.
Vasile Marica: Nu-i adevărat! Eu vă spun că mă duc să cumpăr roşii şi asta mi se întâmplă acolo. Mă ia lumea la rost că apar la televizor şi nu spun ce ar trebui să se întâmple.
Val Vâlcu: Ba da! Şi soluţia ar fi să nu mai fie parlamentari, deci să fim ca la 1989, în frig, foame, cartelă, cu raţie...
Vasile Marica: Dar nici să vândă ditamai combinatul, nici să fure...
Val Vâlcu: Combinatele s-au furat tot cu sindicatele. Cu liderii de sindicat care erau blat cu directorii...
Vasile Marica: Şi cu ziariştii... Care erau blat cu toţii ăia!
Val Vâlcu: Presa a fost împotrivă. Dacă nici presa din România nu a fost împotrivă... V-aţi opus privatizării, aţi tras de subvenţiile de la stat.
Vasile Marica: Şi presa nu s-a opus la privatizare? Asta făcea toată presa atunci, toată lumea întărâta, ăsta era curentul, că nu ne vindem ţara. Ce, a venit cineva să facă educaţie? Nu, toată lumea era în trend, să facă rating.
Laura Chiriac: Domnule Marica, şi Val Vâlcu şi eu v-am văzut acum 20 de ani urcat pe scaun să cereţi salarii mai mari.
Vasile Marica: Şi aş mai putea face asta, pentru că am credibilitate. Dar nu înseamnă că eu cu 15.000 de oameni pot face asta. Dvs vorbiţi de România. Pentru România, dacă ies eu cu 15.000 de oameni să cer măriri de salariu, ar zice toată lumea că ce mă, tot ăia vor?
Val Vâlcu: Păi sunt 1,4 milioane de bugetari.
Laura Chiriac: Domnule Marica, dumneavoastră, bugetarii, nu prea aveţi motive să vă plângeţi, toată lumea spune. Că Guvernul se uită mai mult la dvs decât la privaţi.
Vasile Marica: Păi nu e normal, nu suntem salariaţii lui? Fiecare cu salariaţii lui.
Laura Chiriac: Păi parcă statul trebuie să protejeze pe toată lumea, nu doar pe proprii salariaţi.
Vasile Marica: Păi nu măreşte salariul minim? Adică ar trebui să îi omorâm pe bugetari? Cu parlamentarii nu este problemă, dar dacă dispar bugetarii s-a rezolvat problema în România?
Val Vâlcu: Odată că este efort financiar să ţii această suprastructură... Sunt 600-700.000 din servicii esenţiale. Inventează sarcini pentru privaţi, te încurcă în hârtii, iar asta întârzie economia. (...) Ca să îşi justifice postul, inventează sarcini pentru privaţi.
(...)
Laura Chiriac: Domnule, nu dvs personal, dar dvs funcţionarii aveţi o strategie prin care parcă le înmuiaţi gâtul cetăţenilor. Val Vâlcu are dreptate. Cine are treabă cu administraţia în anumite puncte cheie ale vieţii este plimbat, ameţit, căpiat. Până la politicieni, oamenii sunt scârbiţi de administraţie.
Vasile Marica: Ce înseamnă aia "îi plimbaţi"?
Val Vâlcu: Vă zic eu, du-te şi fă copie la certificatul de naştere.
Vasile Marica: Păi dacă aşa spune legiuitorul să fac, dacă aşa spune hotărârea de consiliu...
Val Vâlcu: Nu există lege că trebuie să aduci copii după certificatul de naştere.
Vasile Marica: Ştiţi câţi consilieri locali sunt în ţara asta? Pe lângă parlamentari. E micul parlament al unei comunităţi.
Val Vâlcu: Ştiţi ce aţi spus acum? Că toţi funcţionarii publici pot fi înlocuiţi de nişte aparate. Că aţi spus că ăla de sus dă comanda.
Vasile Marica: Şi credeţi că vine cineva de sus, dă comanda, şi se găseşte numele lui Gheorghe, Ion, şi aşa mai departe? Nu trebuie cineva să se ocupe şi de asta?
Val Vâlcu: Vă răspund sau vorbiţi singur? Ideea e aşa. Dacă ai într-un dosar, care îţi trebuie la orice, cartea de identitate veche, la ce îţi mai cere copie, pe banii tăi, după certificatul de naştere? Dumneavoastră nu puteţi propune că nu e nevoie de aşa ceva?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News