Data publicării:

Proteste împotriva restricţiilor în Europa. Chirieac: Cu cine ne luptăm, cu Omicron? Îţi asumi că pierzi alegerile, dar îi salvezi pe oameni

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube
Sursă foto: Captură YouTube
Mii de europeni au ieşit din nou în stradă în marile capitale, pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse pentru contracararea valului 5 al pandemiei. Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii pe acest subiect. 

Sunt proteste la Paris şi Viena, iar alte manifestări sunt anunţate la Berlin, dar şi în alte capitale europene. Oamenii se opun noului val de restricţii, pentru contracararea efectelor valului 5 al pandemiei, şi cer, printre altele, eliminarea certificatului verde.

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat joi, la primele ore ale dimineţii, în prima lectură, proiectul de lege ce transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare. Decizia vine după trei zile de dezbateri tumultoase, alimentate de afirmaţiile controversate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care şi-a declarat intenţia de a-i „scoate din sărite” pe cei nevaccinaţi.

Protestatarii din Viena au organizat la rândul lor prima demonstrație a anului împotriva restricțiilor și vaccinării COVID-19.

În decembrie, Austria a devenit prima țară din vestul Europei care a reimpus un lockdown complet pe fondul ratelor ridicate de infectare, care a fost ridicat pe 12 decembrie, cu măsurile pentru cei nevaccinați atenuate pentru sezonul de Crăciun. VEZI VIDEO CU PROTESTELE AICI

"Fără doar şi poate, avem guverne curajoase şi în Austria şi în Franţa, care au impus la timp restricţii. Acum sunt proteste în stradă, dar sunt mult mai puţini morţi în spitale. Până la urmă despre asta e vorba. Îţi asumi că poţi pierde alegerile, şi vom vedea ce va face Macron în Franţa anul acesta, dar i-ai salvat pe oameni. Este esenţial acest lucru! 

Cele două state au peste 70% rată de vaccinare, ca multe alte state europene. Lumea se infectează, Omicronul este foarte insidios, dar nu are morţi. E esenţial! Sunt mult mai puţine cazuri la terapie intensivă şi în spitale, şi un număr sensibil mai mic de decese. Acest lucru se datorează vaccinării cu trei doze, conform oamenilor de ştiinţă. De altfel, cancelarul Austriei, vaccinat cu trei doze, este infectat, dar nu are niciun simptom. Austria testează şi copiii de trei ori pe săptămână!

Este vorba despre asumarea guvernelor. Va fi nelinişte populară, vei fi atacat, vei fi ameninţat cu moartea, dar tu ca om politic nu vei avea morţi pe conştiinţă. Guvernul salvează vieţi. În alte state, inclusiv în România, nu s-a ajuns la acest nivel. Să vedem ce va fi cu Omicron, pentru că tot cresc infectările", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Intervenţie în forţă în Franţa la proteste. Chirieac: Să te bagi la bătaie nu e la îndemâna oricui

"Forţele de ordine sunt antrenate la fel în ţările democratice. Inclusiv echipamentele din România sunt importate din Franţa, Germania, Austria, din UE. Un singur lucru e important. Să nu foloseşti tu, autoritate a statului, excesiv forţa. Dacă protestul e paşnic, nu foloseşti forţa sub nicio formă, dacă el degenerează, atunci foloseşti mijloace neletale. E simplu ca bună ziua. Jandarmii nu au o treabă uşoară. Să te bagi la bătaie nu e la îndemâna oricui. Printre demonstranţi, unii mai au cocktail-uri Molotov, cuţite, poate au mai băut. Din ce văd pe Champs Elysee, nu mi se pare chiar un protest paşnic, dar nici nu e de o violenţă extremă", a mai punctat analistul. 

"Toţi suntem nemulţumiţi, dar cu cine ne luptăm?"

"Mă aştept şi la Berlin, şi la Munchen, să aibă loc proteste în continuare. Nemulţumiţi suntem toţi, dar cu cine să ne luptăm, cu tulpina Omicron? Nu mă ia în seamă tulpina Omicron, indiferent ce aş face eu. Trebuie luate măsurile pe care le consideră specialiştii, marii epidemiologi, aceste măsuri limitând efectele pandemiei. Sigur, politicul trebuie să ţină economia în mână, că toată lumea suflă greu după doi ani de pandemie. În România, inflaţia e 10%, toţi românii stau cu ea la masă acum, că nu e uşor de suportat. să vedem ce va fi anul ăsta. Dar trebuie să fie un echilibru, între viaţă şi moarte, între prosperitate şi pauperitate. Un Guvern responsabil găseşte linia asta", a concluzionat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel