Proteste fără precedent în Israel. Circa 300. 000 de israelieni demonstrează împotriva Guvernului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
israel1
israel1

Protestul social din Israel s-a intensificat, sâmbătă, odată cu participarea a peste 300.000 de manifestanţi la Tel Aviv şi în alte oraşe, veniţi să ceară 'dreptate socială', notează AFP.

Această mobilizare, cea mai importantă pe teme sociale din istoria Israelului, a arătat vigoarea unei contestaţii lansate cu trei săptămâni în urmă şi care, în loc să se diminueze, capătă o amploare mai mare.

Organizatorii mişcării şi-au exprimat satisfacţia deoarece numărul manifestanţilor a depăşit cu uşurinţă 'masa critică' de 200.000 pe care sperau să o atingă în încercarea de a constrânge guvernul de dreapta să cedeze în faţa revendicărilor lor.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, a apreciat, la rândul lui, că 'numărul manifestanţilor a fost mai mare de 200.000 la Tel Aviv, iar la Ierusalim de 30.000', în timp ce manifestaţii de mai mică amploare au fost semnalate şi în alte localităţi.

Conform postului militar de radio şi altor mass-media, peste 300.000 de protestatari au ieşit în stradă în toată ţara.

Arborând drapele israeliene şi unele roşii, manifestanţii de la Tel Aviv au scandat 'Poporul cere dreptate socială', 'Poporul împotriva guvernului' şi 'Dorim, imediat, un stat-providenţă'.

Manifestanţii, în imensa lor majoritate laici, au cerut, printre altele, construirea unui număr ridicat de locuinţe pentru a le asigura un cost cât mai scăzut, majorarea salariului minim, impozitarea apartamentelor nelocuite şi învăţământ gratuit la toate nivelurile.

Creşterea economică a Israelului, de 4,5% pe an, este "oarecum sănătoasă", notează BBC, iar în aceeaşi perioadă rata şomajului a scăzut de la 11 la 6 procente.

Purtătorul de cuvânt al primului-ministru Benjamin Netanyahu a declarat că acesta e conştient că trebuie să scadă costurile locuinţelor şi alimentelor şi că premierul se va întâlni cu mai mulţi oficiali pentru a discuta această problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel