Protest spontan la Consiliul Concurenței: Ce au aflat angajații ”cu stupoare”. Se află acum pe masa Guvernului: După 15 ani de scădere reală a salariilor...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Circa 50 de salariați ai Consiliului Concurenței au protestat, joi,  în incinta instituției  Foto: Crișan Andreescu
Circa 50 de salariați ai Consiliului Concurenței au protestat, joi, în incinta instituției Foto: Crișan Andreescu
Este grevă la Consiliul Concurenței. Angajații au ieșit în fața sediului de la Piața Presei. 

”Angajații Consiliului Concurenței au aflat, cu stupoare, că proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996, ce are ca obiect transpunerea în legislația internă a Directivei (UE) 1/2019 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităților de concurență din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii și privind garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne (denumită, în continuare, Directiva ECN+), ce se afla în cursul zilei de azi, 09.11.2023, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, nu conține chiar prevederile pentru care este necesară adoptarea acestuia.

Astfel, principalul obiectiv al Directivei ECN+, potrivit considerentelor enunțate în preambulul acesteia, este acela de a se asigura că autoritățile naționale de concurență dispun de garanțiile de independență, resursele și de competențele în materie de aplicare a legii și de impunere de sancțiuni/amenzi care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice în mod eficace articolele 101 și 102 din TFUE1 pe întreg teritoriul Uniunii, pentru a se asigura faptul că nu este denaturată concurența pe piața internă, ceea ce înseamnă inclusiv că trebuie să fie asigurat un nivel de salarizare care să asigure independența și stabilitatea personalului care va aplica efectiv prevederile respective.

Directiva ECN+ impune statelor membre să întărească capacitatea administrativă a autorităților de concurență de pe întreg teritoriul Uniunii și să le confere acestora atribuții sporite (precum, dar fără a se limita la, realizarea inspecțiilor inopinate similar cu perchezițiile - fără a mai fi necesar acordul întreprinderii inspectate pentru desfășurarea acesteia, ca până în prezent) și, în plus, resurse suplimentare pentru a putea îndeplini cu succes atribuțiile respective.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, alături de Marius Vargas, liderul sindicatului "Pro Concurența"

Termenul de transpunere al Directivei ECN+ a fost depășit și, încă de la data de 22 martie 2021 Comisia Europeană a notificat oficial autorităților române Scrisoarea de punere în întârziere, prin care a fost declanșată acțiunea în constatarea neîndeplinirii obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere a Directivei nr. 1/2019 (cauza 2021/0128). Pentru a evita continuarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană și, eventual, sesizarea CJUE în acest sens, cu riscul aplicării unor sancțiuni considerabile statului, se impune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență în termenul asumat de România prin răspunsul la Scrisoarea de punere în întârziere.

Bogdan Chirițoiu a oferit o primă reacție despre protest.

"A fost prezentată în primă lectură o ordonanță a Guvernului prin care transpune o directivă europeană ce vizează activitatea noastră, și mai facem câteva corecții la unele prevederi legale, tot legate de instituția noastră. Nemulțumirea colegilor a plecat de mult timp, de la nivelul salarizării care e blocat în unele cazuri de 10 ani, oamenii n-au primit nici măcar o creșetere nominală. Au aceeași sumă de bani de 10 ani și evident că în ultimii 2 ani prețurile au crescut, ratele la bancă. În același timp salariu mediu s-a dublat, deci românul obișnuit cumpără acum cred că cu 2 ori mai mult decât acum 10 ani, pe când un angajat al Consiliului cumpără mai puțin decât acum 10 ani. Speranța moare ultima, este o nouă lege a salarizării, iar noi suntem în discuții cu Ministerul Muncii și sperăm să avem o poziționare bună în noua grilă de salarizare, dar asta se va aproba la anu', Dumnezeu știe când o să intre în vigoare", a declarat Bogdan Chirițoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Transpunerea incorectă/incompletă a Directivei ECN+ conduce la continuarea procedurii de infringement.

După 15 ani de scădere reală a salariilor, autoritatea de concurență a pierdut deja specialiști valoroși și se găsește în situația de a nu mai putea recruta oameni la nivelul de competență necesar pentru menținerea standardelor înalte necesare. Doar în perioada 2018-2023, Consiliul Concurenței a pierdut peste 50 de specialiști (mai mult de un sfert din numărul total al personalului de specialitate). În ciuda acestei situații, atribuțiile autorității de concurență au crescut semnificativ2 și, prin noile atribuții ce îi revin acesteia ca urmare a implementării Directivei ECN+, riscurile aferente funcției de inspector sunt mult crescute.

De asemenea, regimul incompatibilităților inspectorilor de concurență este comparabil cu cel al magistraților. De exemplu, inspectorilor de concurență le este interzis să mai lucreze în domeniul privat, timp de trei ani după data încetării raporturilor de serviciu (conform art. 70 alin (1) din Legea Concurenței).

În contextul în care salariile angajaților Consiliului Concurenței nu au mai fost crescute de foarte mult timp, că atribuțiile acestora s-au mărit, că numărul angajaților cu experiență a fost diminuat iar noii angajați nu au capacitatea, momentan, de suplini în mod eficient și complet activitatea angajaților ce dețineau experiență și, astfel, a crescut gradul de încărcare, refuzul de a-i sprijini în obținerea drepturilor lor legale (concedii, deduceri, rambursarea banilor opriți nejustificat etc.), este afectată grav activitatea instituției.

Chiar reprezentanții Comisiei Europene au comunicat, la începutul lunii curente, în scris, faptul că ”sprijină obiectivul de a se asigura de faptul că autoritatea română de concurență dispune de resurse suficiente pentru a-și îndeplini sarcinile. Într-adevăr, acest lucru este în concordanță cu unul dintre obiectivele principale ale DirectiveiECN+, care este acela de a se asigura că autoritățile naționale de concurență ale statelor membre dispun de resursele necesare – atât în ceea ce privește personalul calificat, cât și echipamentele – pentru a asigura aplicarea eficientă a regulilor de concurență ale Uniunii Europene”.

Prin urmare, în cursul zilei de azi a avut loc un protest spontan al angajaților autorității de concurență, revoltați de prevederile respectivului proiect de act normativ, care amenință că vor refuza noile atribuții și vor urma pașii legali pentru declanșarea grevei generale pe durată nelimitată” anunță un comunicat de presă semnat de grupul de inspectori de concureță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel