Protest la Ministerul Agriculturii. Reprezentanții Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România sunt nemulțumiți
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Protest la Ministerul Agriculturii. Reprezentanții Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România sunt nemulțumiți / Foto ilustrativ Pexels
Protest la Ministerul Agriculturii. Reprezentanții Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România sunt nemulțumiți / Foto ilustrativ Pexels
Reprezentaţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România reiau de luni acţiunile de protest prin pichetarea zilnică a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), fiind nemulţumiţi de fondurile alocate pădurilor prin Planul Naţional Strategic, care sunt de opt ori mai mici decât cele prevăzute pentru bunăstarea animalelor.

'În anii 2023 - 2027, din fondurile UE de aproape 16 miliarde euro, o găină, un porc şi o vacă vor primi finanţări de zeci şi sute de ori mai mari decât un arbore, un pâlc de copaci sau un hectar de pădure. Totul din bani care sunt destinaţi pentru 'mediu şi climă'. (...) Din banii pentru 'mediu şi climă' 736.250.000 euro se vor cheltui pentru bunăstarea animalelor (porc şi pasăre). Pentru toate pădurile României sunt prevăzuţi 87.826.166 euro. Aşadar, porcii şi găinile din România vor primi de 8 ori mai mulţi bani decât cele 6,427 milioane hectare de terenuri forestiere', arată reprezentaţii federaţiei.

Finanțare insuficientă pentru nevoile pădurilor din România

Nostra Silva susţine că, deşi MADR a dublat finanţarea alocată domeniului forestier prin Planul Naţional Strategic, de la 0,6% la 1%, acest procent este complet insuficient pentru nevoile pădurilor din România.

Măsurile propuse de Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România

Organizaţia propune pentru finanţare în Planul Naţional Strategic următoarele măsuri: susţinerea sistemelor silvo-pastorale de gestionare a terenurilor, pentru includerea într-un regim de gestionare durabilă a celor 500.000 de hectare de păşuni împădurite; susţinerea implementării reţelei de arii protejate Natura;

investiţii în accesibilizarea fondului forestier şi tehnologie de exploatare prietenoasă cu mediul (fişa actuală a măsurii îi exclude de la finanţare pe proprietarii de păduri); angajamente voluntare pentru susţinerea efectului climatic şi de conservare a biodiversităţii; măsuri de susţinere a rezilienţei pădurilor la schimbările climatice, prin efectuarea lucrărilor de îngrijire şi refacerea arboretelor afectate de calamităţi; susţinerea extinderii suprafeţei pădurilor şi înfiinţarea de perdele. 

Citește și: Protest la Ministerul Agriculturii. Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni acuză subfinanţarea domeniului în PNS

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni au pichetat și luni, 7 februarie 2022, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a atrage atenţia asupra propunerii de finanţare derizorie a sectorului pădurilor prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, finanţare redusă la 0,6% din valoarea totală a finanţării prin PNS. 

Conform Studiului Uniunii Europene privind măsurile pentru domeniul forestier implementate de statele membre în exerciţiul financiar 2014-2021, 44 state şi regiuni ale Uniunii Europene (Spania, Franţa şi Germania aplică la nivel regiune) au alocat peste 5% din finanţările disponibile ale Planurilor de Dezvoltare Rurală pentru domeniul pădurilor! 'Prin acest protest, aducem aminte autorităţilor că România este într-o procedură de infringement pentru nerespectarea obligaţiilor în ceea ce priveşte reţeaua Natura 2000 [numărul cazului este INFR(2020)2033].

La 12 februarie 2020, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere României, iar ulterior, la la 2 iulie 2020, Comisia Europeană a solicitat României din nou să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja şi a-şi gestiona reţelele Natura 2000, îndemnând insistent România să combată exploatarea forestieră ilegală şi să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său', se menţionează într-un comunicat al Federaţiei.

Planul Naţional Strategic este o ocazie unică de a finanţa costurile directe şi pierderile de venituri legitime ale proprietarilor de păduri peste ale căror proprietăţi s-au suprapus siturile Natura 2000. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel