PROTEST în fața Parlamentului European. Se cere "dreptate pentru Stanislav", tânărul rom din Cehia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
A fost protest în fața Parlamentului European. S-a cerut "dreptate pentru Stanislav", tânărul rom din Cehia.

În fața Parlamentului European a avut loc un protest. Participanții au cerut "dreptate pentru Stanislav", tânărul rom din Cehia care a decedat după ce un polițist i-a ținut piciorul pe gât timp de 6 minute, caz asemănător cu cel al lui George Floyd.

"Dreptate pentru Stanislav, tânărul rom din Cehia care a decedat după ce un polițist i-a ținut piciorul pe gât timp de 6 minute. Din păcate, ura împotriva romilor care alimentează această violență ieșită din comun este ucigătoare. Această practică polițienească aplicată din ce în ce mai des multor oameni, indiferent de etnie, trebuie interzisă, iar rasismul împotriva romilor trebuie combătut prin lege în fiecare țară, pentru că, iată, ucide. Le mulțumim celor care ne-au fost alături la protestul de azi.", a scris Marius Tudor, consilier politic în PE, pe pagina sa de Facebook.

 

Cum a murit tânărul din Cehia

Reamintim că un caz similar cu cel al lui George Floyd a fost filmat în Cehia. Incidentul a avut loc în Teplice, un oraș aproape de granița cu Germania. Un clip video devenit viral arată trei polițiști în timp ce imobilizează un tânăr de origine romă până când acesta nu mai mișcă.

Imaginile au ajuns în spațiul public după ce au fost postate de o organizație care promovează drepturile romilor. Oamenii legii au fost acuzați de rasism și imediat situația a fost comparată cu cazul lui George Floyd din SUA. Pe filmare se vede cum unul dintre polițiști ține genunchiul pe gâtul tânărului în timp ce acesta țipă. Ceilalți doi polițiști îl ajută să îl imobilizeze și să îl încătușeze. Ulterior tânărului i s-a făcut rău și a fost preluat de o ambulanță care a fost chemată chiar de polițiști. Bărbatul a murit în drum spre spital. Imaginile video cu intervenția oamenilor legii, le puteți vedea AICI.

Varianta polițiștilor

Ulterior, poliția cehă a anunțat că tânărul ar fi murit din cauza unei supradoze de droguri și nu din cauza acțiunii polițiștilor.

"Nu este niciun Floyd al Cehiei, deoarece autopsia a arătat că decesul a fost provocat de droguri, nu de genunchiul pus pe gât.", este anunțul oamenilor legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel