Protest în Cotroceni: In memoriam, Tei secular. Autoritățile, nepăsătoare sau complice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Gardul unei vile de pe strada Dr. Thoma Ionescu, peste drum de Palatul Cotroceni, a fost stropit cu vopsea roșie, iar pe caldarâm au fost așezate câteva planșe cu imagini ”In memoriam”.

Protestatarii par a fi încercat să atragă atenția trecătorilor asupra unui proces de distrugere a acestei zone istorice, unde casele sunt demolate pentru a face loc blocurilor, și asupra tăierii unor arbori seculari din cartier.

Procesul a început după anul 2000, când Petrom a tăiat platanii din părculețul aflat în rondul de pe strada Carol Davila pentru a-și extinde benzinăria. Pe măsură ce casele din zonă erau retrocedate, unii proprietari le vindeau către dezvoltatori imobiliari care le demolau și desființau grădinile pentru a construi blocuri de locuințe sau chiar clădiri de birouri.

Metoda este cea bine-cunoscută: se lasă imobilul să se degradeze și apoi se obține autorizație de demolare, după care se speculează la maximum suprafața de teren astfel eliberată, pe înălțime. Stilul modern, funcțional și ieftin distruge imaginea unui cartier de epocă al Capitalei.

Nici Comisia Națională a Monumentelor Istorice, nici Primăria nu par a fi interesate în stoparea distrugerilor din cartierul Cotroceni.

Protestul mut din timpul Sărbătării Pascale nu a fost asumat de o organizație civică sau care luptă pentru protecția mediului, deși în ultima vreme a început organizarea unor tururi ghidate prin cartier, pentru vizitarea comorilor arhitectonice care au scăpat, încă, de lama buldozerelor. Este posibil ca mesajul să fi fost transmis chiar de locuitori din zonă, indignați de devastarea cartierului lor, dar care nu doresc să-și asume lupta cu avocații puternicelor firme imobiliare.

Pe planșele depuse în fața vilei în paragină sunt imagini cu grădina din curte, înainte de a fi defrișată, și un mesaj ”In memoriam-Teiul secular”, care explică protestul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel