Protest împotriva poluării, la Ploiești: „Vrem să respirăm, nu să ne sufocăm!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Zeci de membri Declic au protestat, joi, la Ploiești, în fața primăriei, pentru a cere autorităților să monitorizeze principalele surse de poluare ale orașului: rafinăriile, fabricile și incineratoarele de deșeuri. Oamenii au scandat „Stop poluării la Ploiești! Vrem aer pentru viață”, „Vrem să respirăm, nu să ne sufocăm!”, ”Problema este gravă, aerul e otravă!”.

Acțiunea Declic a avut loc în fața panoului ,,cu plămâni’’ care înregistrează nivelul poluării din aer, instalat în urmă cu o lună la Ploiești. Panoul a arătat, pe toată durata protestului, valori chiar și de două ori peste limita admisă. 

Plămânii instalați de Comunitatea Declic au ventilatoare care simulează respirația umană și filtre HEPA care rețin microparticulele din aer. Instalația include și un senzor de măsurare a calității aerului. Datele înregistrate de senzorul plămânilor pot fi văzute în timp real pe declic.ro. Instalația cu plămânii Declic a mai fost instalată în trecut în București, Cluj și Brașov. 

„Autoritățile de la Ploiești și instituțiile statului nu fac niciun demers ca să-i oprească pe poluatori. În realitate, nici măcar nu știu exact cine și cât poluează. De aceea, monitorizarea marilor poluatori - rafinăriile, incineratoarele și fabricile - ar fi primul pas spre reducerea poluării la Ploiești”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic. 

De aceea, în privința poluării din Ploiești, Declic cere autorităților locale să implementeze un sistem special pentru măsurarea emisiilor rafinăriilor, în plus față de sistemul național de monitorizare a calității aerului.

„În fiecare seară, în loc să deschidem ferestrele, noi le închidem ca să putem respira. Noaptea trecută a fost infernală, îmi venea să sap o groapă să intru acolo ca să nu mai simt mirosul toxic. Nu am putut să dorm deloc”, a mărturisit Elena Cupșa, membră Declic din Ploiești, prezentă la protest. 

„Deși trăiesc în același mediu toxic ca cetățenii, autoritățile locale din Prahova încă sunt impasibile la poluarea din Ploiești”, a adăugat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic. 

Conform datelor Agenției Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual uciși de poluare: 63 de oameni mor zilnic din cauza poluării. 

Acțiunea Declic este parte a campaniei ”Aer pentru viață”. Prin intermediul petiției Declic, peste 24.000 de cetățeni cer Ministerului Mediului să instaleze  sisteme performante de monitorizare a calității aerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel