Data publicării:

Propunere legislativă controversată: 50% din transportul public, electric

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

50% din noile mijloace de transport în comun vor trebui să fie acționate electric, potrivit unui proiect legislativ. 

"Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport în comun acţionate electric într-o proporţie de minim 50% din necesarul de achiziţii viitoare" arată proiectul legislativ. Legea a fost depusă la Senat de șase parlamentari PSD și doi liberali. 

[citeste si]

Proiectul de lege extinde obligativitatea achiziţionării mijloacelor de transport ecologice şi asupra societăţilor comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitane. Proiectul ar urma să producă efecte începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a legii, dacă inițiativa va întruni sprijinul parlamentarilor. Legea își propune reducerea poluării în aglomerările urbane prin diminuarea consului de benzină și motorină și să promoveze noile tehnologii de transport.  "Mijloacele de transport în comun acţionate electric au o contribuţie benefică asupra sustenabilităţii economice şi ecologice a comunităţilor pe care le deservesc", susţin iniţiatorii. Expunerea de motive mai arată că "la nivelul UE circa 28% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt datorate transporturilor şi 84% dintre acestea revin transportului rutier, cu menţiunea că 10% provin din traficul urban", iar "transportul ecologic se referă de regulă la orice mijloc de transport ce implică diminuarea combustibilului lichid".

Val Vâlcu atrage atenția asupra neclarității legii. Jurnalistul precizează că este încă o inițiativă a unor "parlamentari care fie se bagă în seamă fie pentru popularitate, fie pentru interese obscure. E o cheltuială enormă mai ales pentru orașele mici, le lasă fără buget. Legea ar trebuie să fie mai clară, să precizeze dacă se referă și la troilebuze și metrou sau doar la mașinile cu baterie, care sunt foarte scumpe și ar trebui să iei două ca să meargă una, pentru că pe una o ții în priză". Jurnalistul atrage atenția și asupra mașinilor de teren care circulă prin orașe și poluează cât un autobuz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel